Necrològiques

SOCIETAT

L’adeu a Joseph Puig, el viticultor més “surrealista i anarquista”

Mor als 80 anys un dels homes més coneguts de la vinya catalana, contrari a les denominacions d’origen

El conegut viticultor del Vendrell Joseph Puig Soler, nascut a Sant Fruitós del Bages, va morir dijous passat als 80 anys per culpa d’un càncer contra el qual va estar lluitant durant una dècada. En l’escrit de comiat publicat al web especialitzat “vadevi”, es recorda que Puig, que va arribar al Penedès als anys seixanta, va formar part d’una nissaga de quatre generacions vinculades al món de la viticultura i la restauració. Al costat del seu amic Joan Roca va fundar el 1990 a Sant Vicenç de Calders els Cellers Puig & Roca, coneguts ara com a Avgvstvs Forvm i que continuen funcionant com a negoci familiar. Actualment el gestionen Albert i Oriol Roca, els fills d’en Joan, i un dels seus nebots, l’Enric Roca.

Una de les especialitats dels cellers va ser el vinagre, producte que va tenir una gran èxit internacional, tot i que Puig sempre defensava que s’havia d’assegurar que la quota de mercat fos sobretot catalana i espanyola. L’empresari també va obrir després, el 1999, amb una de les seves filles, la Sílvia, enòloga de formació, el celler Viñedos de Ithaca-Bodega Puig Priorat, a Gratallops, en una terra que ell mateix definia com a molt complicada. El primer any, de fet, va perdre tota la collita per culpa de les pluges i les riuades.

Tothom que el va tractar en va destacar el coneixement que tenia de qualsevol tema relacionat amb el vi. De fet, va publicar uns quants llibres sobre el tema, traduïts a diferents idiomes. A diferència de molts dels seus col·legues ell no creia en les denominacions d’origen i apostava, com a venedor, per les relacions humanes. “Un comerciant ha de tenir valors ètics. Ha de ser humil, saber escoltar al client i sobretot prometre molt poc per poder-ho complir tot”, explicava Puig en una entrevista del 2005 realitzada per RTV El Vendrell al programa “La Factoria”. “El vi és surrealisme i anarquia. M’agraden aquests conceptes. Vaig en contra les denominacions d’origen (DO). Quan fas vi, compres una terra, plantes la vinya i el cultives com vols, en llibertat. Fins llavors el vi és lliure però quan el portes a una DO és quan comencen els problemes. Ja no et pertany perquè allà et diran per exemple que el vi està bé però que falta mig grau. Doncs jo el vull com està, com l’he fet i per això he sortit d’aquest sistema”, afegia Puig.

Abans d’arrelar-se al Vendrell, Roca va treballar molt temps amb les vinyes Torres. Va ser gerent fundador de la marca a Xile i director de vendes internacionals, fet que li va permetre viatjar per tot el món, abans de crear la seva pròpia empresa al Baix Penedès. Va ser l’inventor del llevataps PuigPull i membre de l’Acadèmia Internacional del Vi a Ginebra.

Avgvstvs Forvm va publicar una nota a les xarxes socials recordant la seva figura: “La seva aportació i empenta inicial al celler durant la seva etapa a la dècada dels noranta van ser clau per impulsar el projecte que ara tots coneixem. El recordarem amb una gran estima i només tenim paraules d’agraïment.”

La cerimònia de comiat va tenir lloc dissabte passat.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.