Canals

“Les lleis ens permetran adaptar-nos a la nova demanda”

L'Associació de Promotors és una de les entitats que ha aplaudit més la iniciativa de les lleis òmnibus. Per què?

Nosaltres entenem que són unes modificacions necessàries i imprescindibles per situar la normativa sectorial en el context econòmic actual. I de fet, així ho vam expressar des del primer moment.

De quina manera ha participat l'APCE en aquest procés de modificacions legislatives?

L'entesa ha estat molt satisfactòria. Ja des d'un bon principi vam fer una anàlisi d'aquelles qüestions que creiem necessàries per donar resposta a l'objectiu d'aconseguir que els nous desenvolupaments de sòl i les noves construccions d'habitatges es puguin adaptar a la realitat socioeconòmica actual. A partir d'aquí vam elaborar una llista que vam fer arribar al més aviat que va ser possible al govern de la Generalitat.

En quina mesura l'entrada en vigor de les lleis òmnibus ha donat resposta a les reivindicacions que es feien en l'APCE?

Els suggeriments que es desprenien d'aquesta anàlisi eren sentits per tot el sector i, un cop vist el resultat final pensem que, en general, s'han tingut en compte alguns dels nostres punts de vista.

De quina manera beneficiaran el sector immobiliari i de la construcció, aquestes novetats reguladores?

És evident que, de moment, encara trigaran una mica a veure's, però tan aviat com les empreses del sector puguin anar reprenent la seva activitat, seran molt beneficioses en estalvi de temps i, sobretot, en l'alleugeriment de càrregues i de despeses que, d'altra banda, són absolutament inassolibles en la situació actual de crisi econòmica.

De les modificacions, en destacaria alguna pel seu gran impacte en la reactivació econòmica del sector?

Doncs sí, sense que l'odre tingui relació amb la importància de cadascuna, val la pena destacar-ne algunes. D'entrada, l'exoneració a determinats municipis de les reserves d'habitatge protegit, o la instrumentalització del tràmit de la llicència de primera ocupació per “règim de comunicació”, adaptant la nostra legislació a la directiva europea de serveis. També destacaria l'adaptació dels terminis de protecció dels habitatges protegits, a la “intensitat dels ajuts públics”, l'adaptació de la fórmula d'adjudicació dels habitatges protegits a la situació actual de les exigències sobre “subrogació del finançament” als adquirents, la pròrroga general de llicències per les obres aturades o a baix ritme de construcció, i l'adequació i simplificació dels processos i les càrregues per modificacions puntuals de planejament.

Fins a quin punt aquestes mesures contribuiran a dinamitzar un sector tan castigat per la crisi?

No tenim cap dubte que aquestes noves mesures permetran adaptar les noves edificacions i els habitatges que s'edifiquin a partir d'ara a les necessitats reals de la demanda.

Quan creu que es veuran els primers resultats?

Com he dit abans, dependrà més de l'evolució de la conjuntura econòmica del moment que no pas de la nostra voluntat. En tot cas, preveiem que això es produeixi quan es pugui reprendre una activitat normalitzada, la qual cosa no passarà fins que sigui possible que les entitats bancàries tornin a obrir l'aixeta del finançament per començar a fer promocions immobiliàries noves.

L'APCE destaca que aquestes lleis s'adeqüen a la realitat econòmica actual. Per què?

Fixem-nos només en la quantitat de coses que han canviat en tan sols quatre anys de crisi, però sobretot en les noves circumstàncies econòmiques. Per tant, des d'aquest punt de vista, els habitatges del futur, tant si són de lloguer com si són de venda, s'han d'adaptar a les possibilitats reals del que poden pagar els ciutadans i, sense aquesta modificació, això no era possible.

El sector de la promoció i la construcció d'habitatges ha estat un dels més afectats per la crisi. Quin és l'estat d'ànim després de l'entrada en vigor d'aquest paquet normatiu?

El definiria com d'optimisme moderat, però sobretot pendents que el sanejament de tot el sistema financer permeti l'obtenció del finançament necessari perquè les empreses promotores puguin tornar a reprendre l'activitat.

Encara queda algun marge per a la millora, des del punt de vista normatiu?

Sobretot, el que cal ara és adaptar els reglaments a les lleis modificades; és a dir, que cal harmonitzar el “pla d'habitatge”, el “decret de mínims d'habitabilitat”, el “reglament del registre de sol·licitants d'HPO” i el “reglament de la llei d'urbanisme”.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.