Canals

Un passeig per la història

El Museu d'Història continua revisant el discurs sobre la ciutat amb ‘La clau del regne', que s'endinsa en el passat medieval, i el Caixafòrum presenta una selecció d'obres mestres del Prado

Girona medieval: la clau del regne, que s'inaugura el mateix dia de Sant Narcís, dóna continuïtat al projecte de revisió del discurs historiogràfic sobre la ciutat iniciat l'any passat amb l'exposició sobre la Girona romana, ara aprofundint en els resultats de les recerques i les troballes més recents sobre l'època medieval. Entre la Parva Gerunda dels romans i la ciutat medieval del segle XVI transcorren més de set-cents anys, durant els quals Girona va viure un període en què s'alternen la continuïtat i els canvis que han configurat poderosament el seu aspecte i la seva imatge actuals. “Ciutat de frontera cap al sud o cap al nord, nucli de l'organització eclesiàstica, comtal i reial, centre econòmic i fogar de cultures”, com la defineixen els organitzadors, la Girona medieval mostra a molts nivells la identitat essencial que la simbolitzava per damunt de tot com “la clau del regne”.

Sant Daniel i el Call

L'exposició, que estarà oberta fins al 30 de març de l'any vinent, ha estat comissariada per Jordi Sagrera i Marc Sureda, especialistes en l'Edat Mitjana, i el disseny del muntatge l'ha assumit Genís Tolosa, de Mostra Comunicació. Pel complex caràcter cultural del període analitzat, la mostra s'estendrà, a més del Museu d'Història, a dos escenaris més: el Museu dels Jueus, on hi haurà la part relacionada amb l'organització i la vida quotidiana de la comunitat del call, i el claustre mil·lenari del monestir de Sant Daniel, on es podrà veure l'apartat dedicat als ordes religiosos i al'experiència de l'espiritualitat a l'Edat Mitjana. Com en el cas de Parva Gerunda, la primera mostra d'aquest ambiciós projecte que es proposa revisar al llarg de quatre anys en aproximacions exhaustives i monogràfiques tota la història de la ciutat, des de la seva fundació a les gran reformes socials i urbanístiques del segle XX, també La clau del regne es complementarà amb diverses activitats paral·leles per ampliar el coneixement sobre aquest període, un dels que ha deixat a la ciutat més vestigis arquitectònics i una marca més profunda en la distribució urbanística, en especial del barri vell.

El Caixafòrum Girona també aprofita les Fires per presentar una de les seves grans apostes de la temporada, una exposició inèdita que s'estrenarà precisament a la seu, acabada de reformar, de la Fontana d'Or.

Obres mestres

Els objectes parlen reuneix una selecció de seixanta pintures i objectes datats entre els segles XVI i XIX, procedents excepcionalment de les col·leccions del Museu del Prado i adscrits a les principals escoles espanyola, flamenca, italiana i francesa. A través d'aquestes peces se'ns revela la importància que tenen els objectes en la vida quotidiana i, a través de l'art, el paper que representen en la transmissió de valors simbòlics per mitjà de la mirada de l'artista o bé el valor identificatiu que estableixen amb el personatge representat en cada obra: contribuint a definir el seu estatus social, la iconografia associada als déus i sants o fins i tot a documentar la transformació de l'objecte com a peça de col·leccionisme.

Reflexionant sobre la mirada dels artistes i la seva capacitat de dignificar allò que mostren en les seves obres, el filòsof Martin Heidegger ja deia que «els objectes parlen». D'aquí pren el títol aquesta exposició, organitzada conjuntament per l'Obra Social La Caixa i el Museu del Prado en el marc de la col·laboració estable que porten a terme les dues institucions en l'àmbit expositiu i educatiu.

L'exposició ofereix, doncs, un recorregut –tant geogràfic com cronològic- per les col·leccions del Museu del Prado, a més d'una aproximació a la manera en què els objectes que ens envolten i que utilitzem de manera natural, automàticament o conscientment, formen part essencial de la nostra vida. La mostra s'articula al voltant de quatre seccions temàtiques: “La clau està en l'objecte”, “Els objectes ens retraten”, “Un missatge amagat” i “El col·leccionisme”, i inclou obres mestres d'artistes com ara Francisco de Goya, Peter Paul Rubens, El Greco, Luca Giordano, Joaquín Sorolla, Bartolomé Esteban Murillo, Diego Velázquez, Francisco de Zurbarán, José de Ribera o Jan Brueghel el Vell.

Amb Els objectes parlen, el Museu del Prado de Madrid i l'Obra Social La Caixa donen continuïtat a la seva col·laboració en l'organització d'exposicions, iniciada l'any 2011, quan l'entitat financera es va convertir en benefactora de la principal pinacoteca de l'Estat i van establir un conveni que ha permès veure a Girona exposicions sobre Goya i el paisatge nòrdic a partir dels fons del museu madrileny.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.