Sense - Econòmic

La Generalitat posa en marxa un pla per reduir un 12% el consum d'energia

El programa preveu ordenar i racionalitzar els consums i es marca l'objectiu d'aprimar la factura energètica en 115 milions d'euros fins al 2026

El projecte vol popularitzar les empreses de serveis energètics

La Generalitat de Catalunya és el segon consumidor d'energia del país, amb una despesa energètica que puja a 1.000 GWh anuals i una factura propera als 120 milions d'euros. Amb la voluntat d'ordenar i racionalitzar aquests consums, el govern ha posat en marxa el pla d'estalvi i eficiència energètica als edificis públics, que afectarà totes les dependències de la Generalitat. Aquesta mesura s'emmarca tant en el context d'austeritat pressupostària com en el nou pla de l'energia i del canvi climàtic 2012-2020, que tindrà en l'estalvi i l'eficiència energètica un dels seus eixos bàsics. En conjunt, el pla mobilitzarà inversions per valor de 296 milions d'euros.

L'objectiu del pla és reduir un 12% el consum en energia i un 4,4% la factura energètica de la Generalitat l'any 2014, estalvi que es multiplicarà per quatre en l'horitzó 2020-2026. Al mateix temps, amb la mesura es pretén donar exemple de bones pràctiques energètiques i posar en valor la tasca de les empreses de serveis energètics (ESE), és a dir, companyies especialitzades l'activitat de les quals consisteix a obtenir estalvis d'energia per a tercers, a partir del qual financen les seves inversions i obtenen benefici. Mitjançant aquesta pràctica de col·laboració publicoprivada, la Generalitat reduirà la seva factura energètica minimitzant la inversió directa i, al mateix temps, permetrà consolidar un sector d'activitat emergent i d'alt valor afegit.

Ara ja s'està aplicant la primera fase del pla, que consisteix en la revisió de les condicions dels subministraments d'energia als centres de consum de la Generalitat, i s'estan iniciant seguiments de facturació, que duraran un any. La intenció és detectar les ineficiències en la contractació d'energia i la implantació d'hàbits i pràctiques més eficients en el consum d'energia.

Per a tal fi, l'Institut Català d'Energia (ICAEN), que serà l'entitat responsable del desenvolupament del pla, farà un seguiment de tota la informació energètica dels diferents edificis i equipaments de la Generalitat. Un cop es disposi de totes aquestes dades, es definiran les mesures que caldrà adoptar i s'aniran aplicant progressivament.

En una segona fase, que s'iniciarà a mitjan 2012, la Generalitat dissenyarà i executarà un programa d'inversions destinades a millorar l'estalvi i l'eficiència en els edificis públics. Un cop s'hagin identificat les actuacions que caldrà realitzar, s'estructuraran en diferents lots i s'adjudicaran mitjançant licitació pública. Al mateix temps, també s'activaran programes de sensibilització dels empleats públics i de formació per als gestors dels edificis, es realitzaran les accions necessàries per detallar i monitoritzar el consum de cada centre i s'establiran requisits per a la compra pública.

sensibilització.

El pla mobilitzarà actuacions que suposaran inversions per valor de 296 milions d'euros. La Generalitat es farà càrrec de les mesures de formació i sensibilització, mentre que la resta d'inversions aniran a càrrec de les ESE, que les recuperaran a través dels estalvis que siguin capaces de generar. Aquestes actuacions, que es formalitzen mitjançant un contracte, tenen un període mitjà de retorn d'entre 8 i 10 anys. De fet, el pla preveu que totes les mesures amb un termini d'amortització inferior als vuit anys s'hagin d'executar obligatòriament. L'estalvi total que generarà serà d'uns 420 milions d'euros en la factura energètica final en el període 2011-2026.

D'aquesta xifra, gairebé 115 milions d'euros seran reducció directa de la despesa corrent en els comptes públics, mentre que la resta es destinarà a amortitzar les inversions de les ESE.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.