Nous àmbits del llibre

Els dos àmbits, paper i digital, són i seran complementaris. Segurament el llibre s'obrirà cap a altres disciplines

La crisi catastròfica ha afectat l'economia, però el món de les idees s'ha mantingut raonablement estable dins la seva necessària inestabilitat. Sovint es comenta que la crisi no afecta de manera exclusiva les finances, les empreses i els treballadors, sinó que és més profunda, fins i tot de model. Si la volem superar, caldrà tenir en compte els creadors, no només els d'opinió.

revolució. El mercat editorial es va alterar per l'aparició dels e-books, però la seva implantació va més lenta del que s'esperava i els resultats encara no són apreciables. Som en una fase embrionària d'una revolució que avançarà per la nostra vida quotidiana gairebé en el territori de la intimitat. Els apocalíptics van voler predir el final del paper, però cal veure el fenomen amb una mica més de perspectiva i ser conscients que vivim el futur.

paper i digital. Els dos àmbits, paper i digital, són i seran complementaris. La imaginació segurament ens obrirà cap a altres disciplines, com ara el teatre, la televisió i el cinema. Des del punt de vista d'explotació, el llibre haurà d'assumir-la des d'un vessant més complex del que estàvem acostumats fins ara. Les possibilitats d'una bona novel·la s'haurien d'obrir fins als 360 graus.

una vida efímera. La vida del llibre no s'ha de reduir a la sortida efímera que ha tingut en el mercat convencional. És a dir, l'escriptor es crema les celles i el redacta; els editors li donen suport, el publiquen i el promocionen; els distribuïdors el col·loquen al mercat; els llibreters el venen, i els lectors el llegeixen i fan el boca a orella. No s'han d'oblidar altres intermediaris, com ara els periodistes culturals i la crítica, en un moment de la seva història delicat, per dir-ho suaument. El que resulta trist és la vida d'un llibre com si fos menjar fast food. Diríem que la digitalització és inevitable i que el procés s'estendrà per zones fins ara inexplorades. El futur es presenta apassionant.

canvi de paradigma. Hi ha un canvi de paradigma a què ens hem d'acostumar, especialment en el català, on sovint som refractaris a les novetats. Tenim l'oportunitat que els formats nous afavoreixin les cultures minoritàries. La globalització també s'imposarà en territoris intel·lectuals. L'influent pensador Marshall McLuhan es qüestionava si un peix era conscient que estava moll. No trigava a dir que no. Nosaltres podríem assegurar que estem xops.

entrevistes. Hem volgut per aquest Sant Jordi presentar una edició conjunta dels nostres diaris amb una selecció d'entrevistes amb els principals autors catalans de la Diada. Ens hem centrat –amb escasses excepcions– en els narradors, tot i que podem trobar alguns autors que presenten llibres periodístics i de memòries. La novel·la com a gènere que representa més bé la civilització actual és la que més bona acollida té en els nostres lectors habituals. Esperem que els escriptors catalans tinguin bones vendes avui.

clàssics i premis. Els escriptors que s'han imposat en les llistes de més venuts durant les darreres setmanes els trobarem en aquest suplement. No hi són tots, però sí una bona representació. Des de clàssics de la moderna literatura catalana, com ara Quim Monzó, Isabel-Clara Simó, Emili Teixidor i Maria Barbal, fins a un reguitzell de premis: Xavier Bosch (Sant Jordi), Vicenç Villatoro (Ramon Llull), Llucia Ramis (Josep Pla), Monika Zgustova (Mercè Rodoreda) i Pere Antoni Pons (Documenta). Esperem que la vostra tria sigui múltiple i la lectura, plaent. Us convidem a compartir-la.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
FIGUERES

Subhasten les pintures de Morell de les pastisseries Dauner

FIGUERES
art

El fotògraf Jeff Wall porta les seves “pintures de la vida moderna” a la Virreina

barcelona
fira

Desè aniversari de Literal, la fira de llibres i idees radicals

Barcelona
Cultura

Mor Charlie Colin, el baixista de ‘Train’

MÚSICA

El Sónar trasllada l’univers immersiu dels Chemical Brothers a Casa Batlló

BARCELONA
Cinema i sèries

El GAC ofereix 54 beques per escriure guions amb una dotació de 500.000 euros

Barcelona

Sílvia Pérez Cruz aspira a cinc premis Alícia de l’Acadèmia de la Música

BARCELONA
Música

Carles Viarnès porta la fusió de música clàssica i moderna amb l’orgue de la Casa de Cultura

Girona
La Casa Masó revalora el dibuix de l’arquitecte
ART

La Casa Masó revalora el dibuix de l’arquitecte

GIRONA