Altres

La imatge menys feliç de Girona

El títol no ajuda gaire a aixecar l’ànim, però és que el tema del nou cicle de conferències que coorganitzen l’Institut d’Estudis Gironins i el Museu d’Història aborda l’estampa menys fotogènica de la ciutat. Caresties, calamitats, adversitats, terratrèmols, pestes, aiguats, setges: la llista de catàstrofes proposada com a enunciat ja prevé sobre la matèria d’aquest cicle que s’endinsa en els períodes més foscos de la història de Girona, des de l’època medieval fins a l’edat moderna i el principi del segle XIX.

Organitzat en col·laboració amb la Biblioteca Carles Rahola, seu de les conferències, el cicle arrenca avui, a les 7 de la tarda, amb una anàlisi del mercat de cereals del segle XIV a la ciutat, en plena època de carestia, a càrrec de Joel Colomer. Les sessions següents, fins a un total de deu, es prolongaran fins al 26 de maig, i tindran com a ponents Josep M. Nolla, que parlarà del setge de Girona de 1285 (28 de gener); Albert Reixach, que referirà la gestió i la memòria de les inundacions a la Girona medieval i moderna (4 de febrer); David Garcia Aliaga, que situarà Girona a l’epicentre dels bombardejos (11 de febrer); Eduard Canal, que tractarà dels ponts trencats (3 de març); Antoni Riera, que referirà els sismes que van sacsejar la societat baixmedieval, i els rituals expiatoris que van comportar (10 de març); Cristina Ribot, que explicarà el paper de les bàrbares en el setge de 1809 (14 d’abril); Lídia Donat, que documentarà l’atac al Call de 1391 (28 d’abril); Anna Gironella, que s’endinsarà en la pesta de 1650 (12 de maig), i Sandrine Victor, que parlarà de la infame Yersinia pestis, que va infectar nombrosos gironins a la Girona de final de l’època medieval (26 de maig).



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Ester Boquera Diago
Directora de ‘Les publicacions de la Generalitat de Catalunya, 1931-1939

“La Generalitat republicana va editar quasi 90 títols a l’any”

Banyoles
art / música

Més de 40 artistes de diferents disciplines, al Wart Project 24

sant jordi desvalls
música

Joanjo Bosk reprèn la línia poètica amb ‘Cançó de repòs’, de Leveroni

figueres
Cultura

Mor Margot Benacerraf, figura històrica del cinema veneçolà

música

El grup tarragoní Stromboli Jazz Band, en un festival de ‘dixieland’ a Portugal

tarragona
Cultura

La Patum Infantil omple de balls i salts la plaça de Sant Pere

Berga

L’Escola de Teatre La Diana estrena ‘Un Dios salvaje’ a El Canal

Salt
música

Salvador Sobral clourà la 20a edició de l’(a)phònica amb un concert gratuït

banyoles
MÚSICA

Beth Gibbons, bellesa i dolor al Primavera Sound

BARCELONA