Cultura

El MNAC, tancat per imposició

El govern espanyol no va permetre que el museu, seu del sopar del Mobile World Congress, rebés visitants

La consellera Borràs va fer gestions fins a última hora per revocar l’ordre

Divendres a la tarda, un cotxe es va parar davant del Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC) i va deixar una carta al taulell. Era una breu, brevíssima notificació de la delegació del govern espanyol a Catalunya segons la qual li prohibia obrir les portes als visitants diumenge per blindar la seguretat del sopar oficial de la inauguració del Mobile World Congress. Al museu la sorpresa va ser majúscula. I és que feia “moltes setmanes” que havia acordat amb els organitzadors de l’esdeveniment el lloguer de la Sala Oval i en el contracte no s’hi havia inclòs cap clàusula que obligués a tancar al públic les instal·lacions durant tot el dia.

El MNAC, doncs, va haver de cancel·lar a última hora tota la seva activitat (visites guiades programades i inclús un dinar benèfic) en contra de la seva voluntat i del que havia pactat amb el seu client, un dels molts que té que sol·liciten els seus espais per fer-hi actes (i que són una font d’ingressos vital per a les seves delicades finances). Al llarg de dissabte, el govern català, molt molest, va fer gestions per intentar revocar el requeriment, que duia la signatura de la representant de l’executiu central Teresa Cunillera. Des del museu, consideraven que atendre el públic al matí (els diumenges només obre al matí) “no interferiria per res” en la gala de la nit, que va presidir el rei Felip VI.

La consellera de Cultura, Laura Borràs, va estar hores mobilitzada per obtenir de la mateixa Cunillera una explicació convincent de la greu alteració del funcionament del museu que havia decretat i per mirar de fer-li entendre els innecessaris perjudicis que causaria. Les respostes, però, van ser vagues i en tot moment s’aferraven a la seguretat. La tensa negociació va durar fins que el president del MNAC, Miquel Roca Junyent, va informar la consellera que havia decidit que acataria les directrius del govern espanyol. Ja era dissabte a la nit.

Però el cas és que els treballadors del museu van marxar a casa amb la certesa que l’endemà seria un dia normal. Però no ho va ser, ni per a ells, quan se’ls va comunicar que finalment el museu quedava paralitzat, ni per als visitants, que, sense que ningú els hagués pogut avisar prèviament, van pujar al Palau Nacional, alguns amb les entrades comprades, i van quedar amb un pam de nas quan el van veure inaccessible. El diumenge és un dels dies amb més moviment al museu, amb mitjanes de visitants que s’acosten als 2.000. El personal del centre els va proporcionar a tots una invitació per poder entrar a l’edifici un altre dia.

Davant la indignació que els frustrats visitants van expressar a les xarxes socials, el MNAC va fer pública la controvertida ordre de tancament, que deia això: “Efectuada reunió de coordinació, en matèria de seguretat, amb motiu de la celebració del Mobile World Congress del 2019, i efectuada una anàlisi de riscos per part dels cossos policials, s’ha acordat requerir a la direcció del Museu Nacional d’Art de Catalunya que les instal·lacions de l’esmentat museu estiguin tancades durant la jornada del dia 24 de febrer de 2019.”

Més enllà de decebre els ciutadans que havien planificat passar un diumenge al museu de capçalera de l’art català, el MNAC, la principal víctima de tot aquest afer imprevist i improvisat, tindrà un forat d’ingressos amb el qual no comptava. Lloguer a part que abonaran els organitzadors del congrés, que puja a 38.000 euros més IVA (és la tarifa estàndard i inclou el sopar i les hores que el Mobile World Congress va necessitar dissabte per fer els preparatius), el mandat del govern espanyol no anava acompanyat de cap compensació econòmica. La consellera Borràs ha demanat que es quantifiquin les afectacions per activar una reclamació.Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.