Altres

La família de Jaume Vicens Vives dona l’arxiu personal de l’historiador a la UdG

Són 42 caixes que contenen documents inèdits com la correspondència que va mantenir amb l’escriptor Josep Pla

La família de Jaume Vicens Vives ha donat l’arxiu personal de l’historiador a la Universitat de Girona (UdG). En total, són 42 caixes que contenen la documentació generada al llarg de la seva activitat acadèmica i que també testimonien els seus projectes professionals i el seu associacionisme.

De l’arxiu personal, en destaquen també documents inèdits; en concret, la correspondència que Vicens Vives va mantenir amb historiadors, deixebles o personatges il·lustres (com l’escriptor Josep Pla o el ministre de la Segona República Claudio Sánchez-Albornoz).

La donació s’afegeix als 3.000 llibres, revistes i manuscrits que la família de l’historiador gironí va fer l’any 1988 a la biblioteca de la UdG.

Ara fa tres dècades, la vídua i els hereus de l’historiador Jaume Vicens Vives (1910-1960) van cedir la seva biblioteca al Col·legi Universitari de Girona, llavor del que havia de ser la UdG. El fons, que integren 3.000 llibres, revistes i manuscrits, ha esdevingut un dels denominats Fons Especials més consultats a la biblioteca de la universitat (que des d’aleshores el custodia, difon i preserva).

Ara, el fons s’enriqueix amb la donació que la família Vicens ha fet de la totalitat de l’arxiu personal de l’historiador.

Es tracta de 42 caixes, que contenen la documentació generada durant la seva activitat acadèmica i que també deixen testimoni dels seus projectes professionals i del seu associacionisme.

En especial, segons subratlla la UdG, de l’arxiu en destaquen “aquells documents inèdits amb un valor especial per a la recerca”. En concret, la correspondència que Jaume Vicens Vives va mantenir amb historiadors (Raymond Carr, Pierre Bonnassie), deixebles (Joan Reglà i Josep Fontana) i personatges il·lustres (Josep Pla, Josep Ferrater o Claudio Sánchez-Albornoz).

La universitat destaca que aquestes cartes “aportaran llum sobre el pensament i el moment històric en què va viure Vicens Vives). A més, la UdG explica que aquesta correspondència també “permetrà completar i establir reciprocitats amb altres Fons Especials que es custodien a la biblioteca, com el Pierre Vilar o el Joan Reglà”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
cultura

El muralista Mohamed L’Ghacham integra el cartell de les Santes 2024 al seu barri

mataró
CIRC

Nou de cada deu espectacles de sala han exhaurit localitats al Trapezi

BARCELONA
TEATRE

El TNC produeix la darrera farsa dels VVAA: una festa amb Britney Spears “de tòtem”

BARCELONA
ART

El museu Morera de Lleida rep 13.500 visitants durant el mes de portes obertes

LLEIDA
Cultura

Mor l’actriu especialista en escenes aquàtiques Susan Backlinie

festival

Barcelona Poesia, amb tot de gestos quotidians

Barcelona
societat

Blanes acull la primera ‘Zombie Walk’ pel Festival Internacional de Cinema

blanes
SALT

Arriba la segona edició del Festival L'Inevitable

SALT
cultura

Comencen les obres d’ampliació del Teatre Auditori Felip Pedrell

TORTOSA