Cultura

Planter ‘rumber’

Sabor de Gràcia s’obre a noves sonoritats amb un disc de 25è aniversari que porta avui al Palau, amb nombrosos convidats

“Els meus fills em van dir que la rumba que feia sonava antiga; em va caure el món a sobre”

No han tingut, tal com reconeixen, cap cançó d’èxit “que ho hagi rebentat”, però grups com Txarango i La Pegatina els consideren un referent; Estopa, a Sicus Carbonell, ànima del grup, el tracten “de vostè” i, des del 1995, hi han “estat”, han “treballat” i han “resistit”. Motius suficients perquè Sabor de Gràcia, tot un referent de la rumba catalana, celebri avui el 25è aniversari amb una festa al Palau de la Música, amb el Cor Infantil de l’Orfeó Català, Els Catarres, Macedònia, DJ Panko i els rapers madrilenys Moncho Chavea & Original Elias, a més dels esmentats Txarango i La Pegatina, de convidats. “És el concert de la nostra vida”, presumeix Carbonell, que ha reforçat amb cinc instruments de vent l’alineació habitual de Sabor de Gràcia.

La banda arriba al quart de segle fent notar la seva funció de “planter” de la rumba catalana. “Per Sabor de Gràcia hi han passat músics gitanos que, després, han anat molt amunt”, se’n vanagloria Carbonell. “Des d’en Jaume Calabuch, un nebot del Moncho que ara és pianista d’El Cigala, fins al Muchacho, a qui vaig treure de tocar el teclat a l’església evangèlica i vaig convèncer per agafar la guitarra i anar amb la Troba Kung-Fú o Macaco.” Més enllà de celebrar antigues gestes, però, Sabor de Gràcia fa coincidir l’aniversari amb la publicació de 25A (Discmedi), un disc (doble CD i vinil) amb un volum en català i un altre en castellà en què el grup s’obre a músiques com el rap i el reggaeton. “La culpa la tenen els meus fills”, diu Carbonell amb resignació. “Mentre començava a preparar el disc, venien i em deien: «La rumba que tu fas, papà, està molt bé, però comença a sonar una mica antiga, no?» Em va caure el món a sobre...” Carbonell, però, defensa l’instint experimental que sempre ha tingut Sabor de Gràcia, font de no poques discussions amb el seu mestre Peret. “Hem fet salsa i merengue, cançons amb quartet de corda... De la mateixa manera que una paella es pot fer de moltes maneres mentre no en treguis l’arròs, també es poden fer molts tipus de rumba catalana si mantens el ventilador.”

El d’avui és el debut de Sabor de Gràcia al Palau de la Música i s’enregistrarà per a una futura edició discogràfica.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.