Cultura

Pastorets resistents

Els Pastorets de Girona arriben als 40 anys, amb un format que ha estat modernitzat i adaptat al moment actual

Les entrades, per als dies 25, 26, 27 i 30 de desembre i 1, 2 i 3 de gener, ja estan a la venda

Aquest Nadal, els Pastorets de Girona pujaran de nou a l’escenari del Teatre Municipal durant set representacions. En concret, els dies 25, 26, 27 i 30 de desembre del 2020 i els dies 1, 2 i 3 de gener del 2021. Les circumstàncies actuals han obligat la companyia a fer servir l’enginy per tenir-ho tot a punt i no faltar a la cita anual, complint a la vegada amb les normes establertes. També arreu de Catalunya gran part dels grups que fan la representació, amb diferents textos i formats, han buscat maneres de seguir amb aquesta tradició nadalenca, amb menys personatges o presentant un text nou.

A Girona, el nombre de participants damunt l’escenari es reduirà, tal com ha estat fixat pels condicionaments actuals. Pensant sobretot en la seguretat i la comoditat de les famílies, els menors d’edat –que fan d’angelets, dimonis i pastors petits–, que formen el gros de la companyia i que en anys anteriors integraven un equip de fins a 150 persones, no podran sortir a escena.

Així doncs, la fórmula adoptada aquest any consisteix a limitar l’actuació presencial als personatges adults, que tenen text i fixen l’argument de l’obra. Aquest canvi quedarà compensat sobradament en les escenes més espectaculars, com ara la introducció, la lluita de dimonis i l’Anunciació, amb filmacions d’alta resolució. Aquestes gravacions provenen de representacions d’anys anteriors, amb plans generals però també amb primers plans, fet que permet tenir una pel·lícula de gran qualitat, de la qual s’han escollit les escenes amb més moviment i presència d’actors.

De fet, aquesta tecnologia ja s’havia adoptat en edicions passades, ja que alguns decorats ja no eren de paper o roba, sinó que es tractava de projeccions emeses per aparells cinematogràfics d’alta resolució. Aquest va ser un primer pas cap a una modernització de la representació que ara ha permès fer una millor adaptació a les circumstàncies actuals.

Curiosament, aquesta innovació digital permetrà que els participants d’edicions anteriors tinguin l’oportunitat inèdita, ara com a públic, de veure’s a ells mateixos en les escenes elaborades amb filmacions.

Mesures de seguretat

Al Teatre Municipal se seguiran estrictes mesures de seguretat, de manera que l’escenari i la platea no tindran connexió. S’evitarà, així, tota interacció entre el públic i els actors. Entre bastidors el personal portarà mascareta en tot moment i només se la retirarà qui surti a l’escenari a recitar el seu paper. També als camerinos s’establiran circuits d’entrada i sortida dels actors i es reduirà el nombre de persones que hi podran coincidir.

LA DATA

25.12.20
Comencen
les representacions al Teatre Municipal de Girona, que s’allargaran fins al 3 de gener.

‘Els Pastorets de Girona’, un llibre pels 40 anys

Es compleixen 40 anys d’actuacions dels Pastorets de Girona. Des d’aquell llunyà Nadal del 1981, quan, després de molts anys sense programar-se aquesta tradició al Teatre Municipal, el Grup Proscenium hi va fer tornar la joia de les representacions nadalenques. Les vicissituds viscudes al llarg d’aquestes quatre dècades han estat moltes: un trasllat forçós durant cinc anys a Sant Domènec, el relleu de participants per raons d’edat i ara un canvi global que obliga a adaptar-se a una nova situació.

Són diverses les famílies que han tingut avis, fills i nets damunt l’escenari. I alguns àngels que van començar amb 6 anys ara ja en compten 46. Amb el temps, la companyia ha vist marxar amics i amigues, als quals el grup ha retut homenatge cada Nadal.

S’ha millorat molt en tècnica, en vestuari, en escenografia i en maquillatge, fins a aconseguir un estil propi. Amb un text basat en El misteri de Nadal, estrenat l’any 1923, de mossèn Francesc Gay, la representació ha estat transformada i actualitzada, amb textos i melodies, i introduint-hi presència femenina, la qual, fa cent anys, estava prohibida.

Per recordar tot aquest bagatge i iniciar les celebracions del quarantè aniversari, la companyia i l’Ajuntament de Girona han editat un llibre que recull fotografies i cartells dels darrers 15 anys, –que completa un altre volum que es va publicar amb motiu dels 25 anys– i que es vendrà al preu de 15 euros. El llibre presenta una selecció d’imatges captades en diverses edicions per Narcís Reverendo, i també els esbossos i els cartells, ja icònics, que ha dissenyat cada any Àngel del Pozo.Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.