Música

Per als grups que volen volar més alt

Per cinquè any consecutiu les Cases de la Música han convocat conjuntament el seu programa de suport a la creació musical, “dirigit a formacions musicals novells i emergents de tot Catalunya”. Són un centenar d’ajuts “a cost zero” per portar a terme enregistraments en estudi, produir directes, gravar videoclips, actuar a l’escenari Cases de la Música del Mercat de Música Viva de Vic i al de la Fira Mediterrània de Manresa, etc. Cada any se selecciona també el Grup Cases de la Música, que rep el programa complet d’ajuts: Tribade, Relat i Anabel Lee han estat els seleccionats fins ara. Són uns ajuts necessaris, com ho demostren les xifres: mig miler de grups es van presentar a la darrera convocatòria. El termini per presentar-se a la del 2021 s’acaba aquest dilluns, 15 de febrer. El formulari d’inscripció es troba a casadelamusica.cat .

“Al 90% dels grups que es presenten a la convocatòria els faria falta una ajuda”, reconeix Jordi Planagumà, director de la Casa de la Música del Gironès. La pandèmia i la crisi del sector de la música en directe han provocat que “ara s’estiguin apuntant al programa fins i tot grups amb discos editats i que tenen un cert nom”. Justament, es tracta d’esbrinar quins grups necessiten més aquest suport: “Són aquelles formacions en què detectem un potencial, però també unes necessitats específiques per consolidar i difondre la seva proposta artística”. L’únic problema que hi veu Planagumà és que potser la indústria musical –bàsicament, mànagers i discogràfiques– no doni l’abast, en les condicions actuals, per assumir una oferta creixent de grups disposats a fer el salt a una certa professionalització. “Potser ens caldria també formar mànagers”, hi afegeix Planagumà. Malgrat la Covid-19, l’any passat es va poder treballar prou bé amb els diferents grups seleccionats. “Ni en les sessions de producció dels directes ni a les gravacions hem tingut ni un sol cas de contagi, perquè hem anat amb molta precaució. L’únic problema és que no hi ha hagut concerts per portar després tot això a la pràctica.”

Un bon exemple de com es poden aprofitar aquests ajuts és el grup gironí Kumbara, amb la seva personal fusió de ritmes caribenys, afrollatins i electrònica. Kumbara, que el 2020 va publicar el seu primer disc, Semilla (RGB Suports), ha combinat els ajuts de la Casa de la Música i el programa d’acompanyament artístic del centre de creació musical La Marfà per produir alguns videoclips –aquesta setmana s’ha estrenat el de La comare , realitzat pel col·lectiu sevillà La Cura– i millorar l’estètica del grup i l’escenografia dels seus concerts amb el director d’escena Abel Coll.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
SALT

Una marató de contes i música per amenitzar la Diada de Sant Jordi

SALT
Els propers reptes

Els propers reptes

BARCELONA
ÒPERA / DANSA

El Liceu convidarà Bieito, Ollé, Castellucci i McVicar el 24/25

BARCELONA
LLIBRES

“Calonge, poble de llibres” prepara una gran festa per Sant Jordi

CALONGE
M. Aritzeta
Escriptora, autora de ‘Les dones del lli’

“La lluita i el camí fet per les dones no han estat endebades”

Valls
bcn film fest

Tirar-se els plats pel cap a la Costa Brava

Barcelona
Cinema

Uns dracs amb ADN xinès, australià i europeu

màlaga

Salvat-Papasseit, sempre jove

Barcelona
Drama biogràfic

Radiografia d’una relació tòxica amb un home més gran