cultura

reus

teatre

Tortell Poltrona estrena al Bartrina “Grimègies”, un espectacle de ‘clown' i mort

Feia deu anys que el pallasso no pujava dalt d'un escenari

Pepe Viyuela, Chacovachi, Aracadi Oliveres i Mario Gas l'han ajudat a bastir el muntatge

Des de l'any 2001, en què va estrenar Fa, Mi, Re al TNC, Tortell Poltrona no havia pujat a l'escenari d'un teatre. Aquest cap de setmana ho tornarà a fer, al Teatre Bartrina, per estrenar Grimègies, un monòleg “pallassístic” en què Jaume Mateu, és a dir, Tortell Poltrona, parlarà de la mort i dels relleus vitals i generacionals des del llenguatge del clown. Mateu s'ha envoltat de tota la seva família escènica per crear el muntatge, com Claret Papiol, i hi ha afegit Pepe Viyuela, el pallasso argentí Chacovachi i Arcardi Oliveres, que l'han ajudat a l'hora de treballar el text del muntatge; i Mario Gas, que l'ha assessorat en la posada en escena de Grimègies. És un nom, aquest de Grimègies, que ve de grimèjia, una paraula inventada pel pintor Isidre Nonell a finals del segle XIX que volia significar disbauxa sexual. Amb els anys, va adquirir un significat més de lleure, de gatzara generalment provocada per la canalla. Curiosament, però, Mateu ha trobat un periòdic satíric de ninots que s'editava a Reus l'any 1917 i que es deia Grimègia. Tot i que parla de la mort, Grimègies és un muntatge apte per a tots els públics a partir de 7 anys, tot i que ahir Jaume Mateu explicava que han fet un assaig amb nens de cinc anys “que el van seguir amb molta atenció en tot moment”. Sobre l'absència de deu anys dels escenaris, el pallasso va explicar que ha estat molt enfeinat amb el Circ Cric i amb la seva tasca al capdavant de l'ONG Pallassos Sense Fronteres. Però no es va estar de dir sí a la proposta que li va fer fa més d'un any el Centre d'Arts Escèniques de Reus (CAER) per tirar endavant el projecte.

“Tots vivim amb la sensació que no morirem i tots morim amb la sensació que no hem viscut”. Una frase molt descriptiva per a una proposta que insisteix en la feina històrica del pallasso: riure-se'n de les coses que la gent no comprenia, fins i tot de la mort.

Grimègies s'estrena dissabte (21:00h) i diumenge repetirà funció (18:00h). En aquests moments s'està preparant una gira per Catalunya.

Continuen els problemes amb els ajuntaments

El Circ Cric ha acabat una gira per Catalunya i les Illes que ha atret 32.000 espectadors i els problemes de sempre amb alguns ajuntaments, tot i que moltes ciutats són “amigues del circ”. A Sant Cugat del Vallès, per exemple, el Circ Cric va ser sotmès a set inspeccions d'electricitat. Quin tracte deuen dispensar al circ les ciutats que no li són amigues?



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
MIRADOR

De quan la línia de la vida es ressegueix des de l’art

la ciutat d’ideals

A propòsit d’exilis i llengua

equipaments

Comencen les obres d’ampliació de l’Arxiu Nacional de Catalunya

barcelona
Crítica

El gest alliberador d’una dona italiana

música

El Jazz omple el Passeig de Gràcia

barcelona
crónica

Oques Grasses en salsa dolça

GIRONA

El manifest d’Agitart centra el Dia Internacional de la Dansa

girona
cultura

L’alt i constant mestratge de Mercè Vidal

Paola Cortellesi
Cineasta i actriu

“Els italians portem el neorealisme a l’ADN”

Barcelona