cultura

Circ antidepressiu

Les 7 doigts de la main presenten ‘PSY' un lúdic muntatge amb onze malabaristes que il·lustra la bondat saludable del circ per a pacients amb malalties psicòtiques

Segons Sunyer, Catalunya inverteix tant en cultura com en compra d'antidepressius

És un joc, però es tracta amb el màxim respecte, evitant la caricatura i la paròdia de les persones que pateixen aquestes malalties psíquiques. PSY reuneix onze personatges amb estrambòtics deliris (des de viure obsessionats pel que es veu i pel que se sent amb agorafòbia o els trastorns intermitents explosius) que aconseguiran, a través de la disciplina i de l'alleujament terapèutic del circ, superar les seves fòbies. La companyia Les 7 doigts de la main (sempre considerada com un petit grup quebequès a l'ombra de l'omnipotent Cirque du Soleil, però que ara ja disposen d'una estructura notable amb uns 70 treballadors i 4 espectacles en gira arreu del món) actuen avui i demà al Municipal de Girona, per primer cop al Temporada Alta.

PSY (diminutiu del que és relatiu al psicòleg i el psiquiatre) vol ser molt humà, sense que es rebaixi gens la tècnica circense. Des de trapezi fins a perxa xinesa, malabars, llançament de ganivets, bàscula o roda alemanya. La xacra psíquica de cada personatge ha vingut més determinada pel caràcter de l'artista que per la seva especialitat circense. L'obra ja fa un parell d'anys que roda pel món, des que es va estrenar a Suècia. Fins ara, aquesta companyia (que es va formar amb antics col·laboradors del Cirque du Soleil) ha presentat a Catalunya Traces (Mercat de les Flors i Tívoli) i el treball amb els artistes del circ de casa, Projecte Fibonacci (a l'envelat de la Central del Circ, al Fòrum de Barcelona). El director de Temporada Alta reconeix que ja els havia volgut convidar anteriorment sense haver quadrat calendari, però que el treball d'ara “és el més estripat, el més gamberro”, la qual cosa celebra. De fet, Sunyer recomana l'assistència a les funcions a tots els metges d'un país “que inverteix tant en cultura com gasta en medicaments antidepressius!”. L'espectacle és per a tots els públics, “gens elitista, i permet veure diferents lectures” en relació amb la vivència de l'espectador, diu Guillaume Biron.

En la majoria de l'espectacle, els onze artistes romanen dins de l'escenari. És un espai buit, neutre, que aporta ambientació a través de les projeccions sobre el fons blanc, que tant pot ser una cosa, com una plaça. Sí que es pot percebre, en algun moment, el gabinet d'un psicòleg. La música que completa l'escena ha anat sorgint dels assajos, provant en les accions acrobàtiques temes de pop electrònic o hip hop que el mateix Biron, per exemple, duia a l'Ipod.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
obituari

Mor als 63 anys Laurent Cantet, Palma d’Or de Canes per ‘La classe’

París
CULTURA

La Mostra Nacional de Teatre Amateur compleix vint anys a Pineda

PINEDA DE MAR

Un tribunal anul·la la condemna contra el productor Harvey Weinstein

Nova York
Cultura

Mor Mike Pinder, cofundador i teclista de The Moody Blues

ART

Una trentena d’obres aspiren al premi d’escultura Vila Casas

Palafrugell
art

El Museu de l’Empordà dedica una retrospectiva pòstuma a Adrià Ciurana

Figueres
música

Nostaldisc celebrarà el 1r campionat gironí de rebobinat de cintes de casset amb ‘boli’ Bic

sant gregori
Torroella de montgrí

El talent més internacional omple de màgia el 12è Fimag

Torroella de Montgrí

Els Premis d’Arquitectura ja han seleccionat les 24 obres candidates

Girona