cultura

pensament

Anna Soler rep el I Premi Benjamin per un treball inspirat en W.G. Sebald

‘Fragments', el projecte audiovisual de la traductora barcelonina, s'imposa a la seixantena de propostes internacionals presentades a la convocatòria

La traductora barcelonina Anna Soler Horta, amb Fragments, un projecte audiovisual inspirat en el llibre Els emigrats, de l'escriptor alemany W.G. Sebald, va rebre ahir a Portbou el primer Premi Internacional Memorial Walter Benjamin, destinat en aquesta convocatòria a ajuts a la creació artística, dotat amb 12.000 euros i al qual concorrien 58 treballs. Soler, que com a traductora de l'alemany coneix bé l'obra de Sebald (1944-2001), de qui ha traduït Els emigrats i Austerlitz, ha seguit les passes de l'escriptor per alguns dels paisatges relacionats amb els seus personatges per fotografiar-ne la geografia, fins a confeccionar una mena de necròpolis, un registre d'absències que es proposa, a través de la representació, aturar, tal com fa Sebald, la desaparició del passat. De fet, a Els emigrats s'enllacen paisatges tant físics com emocionals a través dels quals es planteja un viatge a l'interior de la cultura europea, esbocinada per la successió de catàstrofes que van culminar en la Segona Guerra Mundial.

El projecte d'Anna Soler, traductora també de Schnitzler, Hesse, Brecht i Bernhard i que està treballant en la traducció catalana d'Infància a Berlín cap al 1900, de Walter Benjamin, consisteix en la creació d'un espai sonor que fusioni fragments del text de Sebald amb altres materials que apareixen en el llibre, com ara cançons, sorolls ambientals o diàlegs de pel·lícules, amb la finalitat de dibuixar un mapa de referències sonores que dialoguin poèticament amb les fotografies dels paisatges per tal que l'espectador traci el seu propi camí cap al passat servint-se d'una mirada crítica sobre el present. El jurat, integrat per Francesc Abad, Xavier Antich, Fina Birulés, Jordi Llovet, Pilar Parcerisas, Àngel Quintana, Erdmut Wizisla i Jörg Zimmer, va valorar de l'obra, que inclou també una pagina web per donar a conèixer el procés, que conjugui la idea de memòria, fragment, fotografia i exili, en consonància amb el llegat benjaminià, i que la guanyadora hagi escollit per acostar-s'hi un autor afí a aquest pensament com Sebald, preocupat pel destí d'Europa.

El Centre d'Estudis serà un geriàtric

L'alcalde Portbou, Josep Lluís Salas, ha reiterat que l'Ajuntament “no té diners” i que el projectat Centre d'Estudis Benjamin, pressupostat en 1,7 milions d'euros i les obres del qual estan aturades fa dos anys per falta de fons, podria reconduir-se per crear al mateix lloc un geriàtric que oferís plaça a unes 70 persones, o bé un pàrquing subterrani aprofitant els 1.000 metres quadrats de terreny.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
televisió

La plataforma 3Cat supera els 100 milions de reproduccions en 6 mesos

barcelona
arts escèniques

Leticia Martín Ruiz serà la nova directora del Festival Grec

barcelona
memòria històrica

Barcelona homenatja George Orwell amb una placa commemorativa

barcelona
museu

Aprovat inicialment el projecte d’ampliació del Macba

barcelona
Música

La Iaia torna amb quatre concerts i edita tres cançons inèdites

BANYOLES
Ferran Aisa
Biògraf

“Les èpoques, encara que no ho sembli, sempre estan connectades”

Barcelona
Eduard Iniesta
Músic

“Dir «bon dia» al veí quasi s’ha convertit en un acte heroic”

Barcelona
ARTS EN VIU

Els festivals de Terres de l’Ebre teixeixen una xarxa de complicitats

BARCELONA
novetat editorial

El gironí Joan Jaile publica la novel·la juvenil ‘Thanda Arlooise i el despertar de la màgia’

girona