cultura

Una dansa guerrera que perdura en la vila de Silla

Aquest poble de la comarca de l'Horta representa cada 6 d'agost els Porrots, una dansa típica salvada del silenci pels més joves, que mantenen el costum

El mes d'agost arriba a Silla i, amb ell, comença a sentir-se la música del tabalet i la dolçaina, aquella que dóna l'avís del començament de les festes locals, i s'ultimen els darrers assajos de la dansa més popular del poble, la dansa guerrera per excel·lència: la dansa dels Porrots.

Aquest ball, que dóna identitat al municipi de l'Horta Sud, té el reconeixement dels veïns i veïnes, i el suport dels organismes municipals, així com de l'Escola Municipal de Porrots, dirigida per Abelard Hernández, que té quasi trenta anys de vida i que estudia i fomenta aquesta tradició de milers d'anys.

Abans, només hi havia grups masculins i de xiquets, però va ser l'any 1991 quan les xiques passaren a formar part dels Porrots de Silla en igualtat de condicions.

D'aquesta manera, xics i xiques joves ballen formant colles el dia 6 d'agost aquesta dansa mil·lenària, gràcies a la qual la localitat retrocedeix per un dia a 2.000 anys enrere.

La dansa dels Porrots representa un grup de guerrers (i, si escau, també de guerreres) que es prepara per a la batalla. Durant més de huit minuts, es porten a terme balls i poses humanes, tot representat per parelles, i finalment s'arriba a la reconciliació dels dos bàndols en què estan dividits des que comencen a sonar les primeres notes musicals d'acompanyament.

Així doncs, hui mateix, dia 6 d'agost, és, entre altres coses, la jornada en què les colles representen aquest ball, una tradició que ajuda a mantenir vives les arrels del poble, ja que Silla és l'únic lloc del món on es balla aquesta dansa. Tot comença al matí, pels volts de les onze, i no s'acaba fins a la nit, amb la processó.

Cada any, els grups masculins i femenins s'agrupen tots en una única colla i fan junts el ball. Tots executen els mateixos passos, la mateixa marxa, i porten els mateixos vestits, amb el porrot (romà) a la mà i la corona (grega) al cap.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
cultura

El muralista Mohamed L’Ghacham integra el cartell de les Santes 2024 al seu barri

mataró
CIRC

Nou de cada deu espectacles de sala han exhaurit localitats al Trapezi

BARCELONA
TEATRE

El TNC produeix la darrera farsa dels VVAA: una festa amb Britney Spears “de tòtem”

BARCELONA
ART

El museu Morera de Lleida rep 13.500 visitants durant el mes de portes obertes

LLEIDA
Cultura

Mor l’actriu especialista en escenes aquàtiques Susan Backlinie

festival

Barcelona Poesia, amb tot de gestos quotidians

Barcelona
societat

Blanes acull la primera ‘Zombie Walk’ pel Festival Internacional de Cinema

blanes
SALT

Arriba la segona edició del Festival L'Inevitable

SALT
cultura

Comencen les obres d’ampliació del Teatre Auditori Felip Pedrell

TORTOSA