cultura

pensament

Un simposi rastreja el llegat de Benjamin en el de Sebald

Les jornades per l'aniversari de la mort del pensador alemany seran a Girona, la Jonquera i Portbou del 26 al 29 de setembre

Durant els actes es lliurarà el premi internacional d'assaig

El pròxim Simposi Internacional Walter Benjamin, que tindrà lloc a Girona, la Jonquera i Portbou del 26 al 29 de setembre, rastrejarà les reflexions sobre l'exili, la memòria, la història, la violència, la fotografia o el testimoniatge a través de la literatura tant en l'obra del mateix pensador alemany com en la manera en què s'hi refereixen els textos i les imatges del seu compatriota W.G. Sebald.

Les imatges en els escrits de Walter Benjamin i W.G. Sebald, el tema del nou simposi, el primer des de la creació de la Càtedra Walter Benjamin de la Universitat de Girona (UdG), de la qual formen part el Consorci del Museu Memorial de l'Exili de la Jonquera i l'Ajuntament de Portbou, a més del Centre de Recerca Literària i Cultural de Berlín, parteix del treball que va guanyar l'any passat el primer Premi Internacional Walter Benjamin en la modalitat de creació artística, el projecte Fragments, de la traductora barcelonina Anna Soler Horta, que proposava una lectura de l'obra Els emigrats, de Sebald, a partir del llegat benjaminià sobre la imatge, la memòria, l'exili o la idea de fragment. Anna Soler, traductora de Sebald i també de Benjamin al català, presentarà l'exposició sorgida del projecte el dissabte dia 28 al matí al Museu de l'Exili de la Jonquera (Mume), on també hi haurà una lectura de textos extrets d'Infància a Berlín cap al 1900, de Benjamin, que l'autora ha traduït per a l'editorial mallorquina Lleonard Muntaner, a càrrec de l'actriu Sílvia Bel. El mateix dia, també al Mume, es farà públic el veredicte del Premi Internacional Walter Benjamin en la modalitat d'assaig inèdit.

Les jornades, que s'inauguraran el dijous dia 26 a la Facultat de Lletres de la UdG, on continuaran divendres, comptaran amb conferenciants com ara Sigfrid Weigel, Peter Fenves, Carol Jacobs, Claudia Öhlschläger, José María González García i Anna Montané Forasté, a més de ponents de projectes doctorals i postdoctorals, que abordaran qüestions com ara el coneixement a través de les imatges, la narració del trauma, la significació dels àngels en l'obra de Benjamin o l'ús de la fotografia i l'arxiu en obres com ara Els anells de Saturn o Austerlitz, de Sebald. Com ja és tradicional, el simposi es clausurarà amb l'homenatge a Benjamin al cementiri de Portbou i la ruta de l'exili des de Banyuls.

Les persones interessades a participar en els actes acadèmics s'han d'inscriure a través de la Càtedra Walter Benjamin ([email protected]). Per afegir-se a la ruta a peu de diumenge, cal demanar plaça a l'Oficina de Turisme de Portbou abans del 25 de setembre.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
música

Eduard Costa publica l’enèrgic ‘Ben amunt’, el primer disc signat amb el seu nom

sant pol de mar
Bernat Salvà
Periodista i escriptor

“Un llibre de viatges pot tenir la complexitat de la vida mateixa”

Barcelona
Novetat editorial

Jaume Planas dissecciona la fauna local d’un barri com n’hi ha tants

blanes
Música

Empúries acull un concert de músics exiliats

L’Escala
cultura

L’Arxiu Lafuente de Santander compra la col·lecció d’objectes culinaris d'Antoni Miralda

barcelona
FESTIVAL DE CANES

Jonás Trueba aposta per l’amor

canes
arts escèniques

Catorze finalistes catalans als Max, amb una gala dedicada a Guimerà

barcelona
GIRONA

Unes 700 persones assisteixen al Pati Cultural 2024

GIRONA
patrimoni

Manresa restaura l’escultura dedicada a Josep Anselm Clavé

Manresa