cultura

Una exposició al Museu de l'Ebre recorda l'ofici dels camàlics

Explica amb textos, objectes i fotografies “un dels oficis més durs i importants del segle XX al delta”

Amposta ret un homenatge a aquests treballadors de l'arròs

Quan les feines del camp estaven encara menys mecanitzades que ara, i la feina al voltant del cultiu era bàsicament manual, tenia una importància cabdal la figura del camàlic, aquella persona que amb força, habilitat i resistència havia de carregar amb sacs el pes de la collita. A les Terres de l'Ebre, en el conreu de l'arròs, aquesta figura va prendre al llarg del segle XX un paper excepcional. Per això, el Museu de l'Ebre i l'Ajuntament d'Amposta, amb la col·laboració de la Cambra Arrossera del Montsià, han volgut retre un homenatge als camàlics de l'arròs en una exposició temporal, Força i pes. Els camàlics de l'arròs d'Amposta, que es podrà veure al museu ebrenc fins al dia 25 de gener.

La feina d'aquests treballadors va ser “imprescindible en el procés d'elaboració i comercialització de l'arròs, i es va convertir en una de les figures més populars d'Amposta i la resta de poblacions del Delta durant el segle XX”, apunten els organitzadors de la mostra.

Al llarg de la jornada havien de carregar sacs d'entre 75 i 100 quilos de pes. “Aquest sobreesforç constant al qual estaven sotmesos per la càrrega de desenes i desenes de quilos els provocava desviacions de columna, vèrtebres aixafades, costelles enfonsades, problemes a les cames i nafres al coll. La pols de l'arròs, a més de coïssor, produïa problemes respiratoris, pulmonies o bronquitis”, afegeixen. Amb tot, a ells també els agradava “ensenyar de què eren capaços”. A Amposta, els camàlics van desenvolupar aquesta força manual en els sequers i vores de la ribera, en els carregadors del riu, en els molins privats i a la Cambra Arrossera, la qual va disposar de camàlics fins ben entrats els anys setanta.

Importància de l'ofici

L'exposició al Museu de l'Ebre explica, a través de textos, objectes diversos i fotografies, “en què consistia aquest ofici, com s'organitzaven, en quins espais treballaven i quina importància tingué per al desenvolupament econòmic del Delta”, expliquen els responsables del museu. Es tracta de mostrar “la duresa d'un ofici sense el qual hauria estat impossible la distribució de l'arròs als consumidors i l'exportació en una època en la qual les feines que es desenvolupaven entorn del cultiu eren bàsicament manuals”. Era, destaquen, “un dels oficis més durs i importants del segle XX al Delta”.

L' exposició forma part de tot un programa d'activitats que s'han organitzat els darrers dies a la ciutat d'Amposta per recordar la figura dels camàlics de l'arròs. El 14 de desembre passat, l'Ajuntament va organitzar un acte d'homenatge, durant el qual van entregar un obsequi als antics camàlics, o bé als familiars dels que ja no són presents.

LA FRASE

L'exposició explica la duresa d'un ofici sense el qual hauria estat impossible la distribució de l'arròs
Museu de l'Ebre
Organitzador de la mostra

LA DATA

25.1.2015
és el dia
que tancarà portes l'exposició ‘Força i pes. Els camàlics de l'arròs', al Museu de l'Ebre.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
cultura

Vilassar de Dalt: aparador de la fotografia analògica fins al 18 de juny

Vilassar de Dalt
Cultura

Mor Gudrun Ure, actriu escocesa protagonista de la sèrie infantil ‘Super Gran’

Cultura

Mor la presentadora i actriu mexicana Verónica Toussaint

Cultura

Mor Tony McFarr, el doble d’acció de Chris Pratt i Jon Hamm

música

Pol Bordas estrena ‘Cor petit’ amb la ‘col·labo’ de Figa Flawas

girona

La Casa Natal de Dalí, guardonada en els Premis CETT Alimara

FIGUERES

L’Ajuntament de Portbou torna a ser patró de la Càtedra Walter Benjamin

PORTBOU
música

Cala Vento versiona ‘Pau’ d’Els Pets en el seu vintè aniversari

girona
cinema

Nous membres d’honor de l’Acadèmia del Cinema Català

barcelona