Arts escèniques

Crítica

dansa

Disfrutar la natura per protegir-la

Blanca Li ha parlat en aquesta obra, de notable ambició coreogràfica, de la celebració de la natura. Potser fa curt en l’advertència sobre el perill del canvi climàtic. Si és un plaer gaudir-la, caldrà protegir-la abans que el cataclisme (del qual ja se’n senten retrunys) sigui irreversible.

Sí que és cert que el sostre vaporós i que la pluja d’una matèria negra (que ben bé podria ser una pluja de microplàstics) o la desaparició d’algunes espècies i el quadre d’una glaciació inclement adverteixen que els canvis determinen la fi de la humanitat, però els quadres corals, amb una insistència a mostrar cossos estètics, moviments amplis i àgils amb torsions inacabables, acrobàcies quasi de fantasia, en abocar a uns quadres bells i a transmetre una festa en la jarana flamenca final, el distancia dels quadres foscos. L’energia de la coreografia amb uns ballarins disposats a la celebració, fins i tot amb la mascareta a escena fa que es converteixi en un cant a la natura.

Akam Khan en el seu Xenos utilitza una mena de rampa que transforma en una trinxera de la I Guerra Mundial. En el seu ball, intens i cap endins, denota un dolor i una identitat que el centren. Ben al contrari és aquesta rampa de Solstice. Perquè el bullici és constant. La varietat de moviment i de quadres (coreografies corals que es juxtaposen en solos o duets) demostra una immensa paleta de moviments de Blanca Li i els seus ballarins. El to més tribal ressona amb la música en directe de percussió o amb la d’un instrument tradicional de corda africà. I els cossos que fins ara havien estat jugant amb els elements de la Terra (aigua, foc, terra, aire) acaben integrant el de la pluja contaminada. Però, lluny de plànyer-se o de morir-hi ofegats, sembla que aprenguin a conviure-hi. Una conclusió final espectacular, preciosa, però que sobta amb l’últim avís de la Terra que Li vol advertir, segons insisteix en el programa de mà.

Solstice
Coreografia: Blanca Li
Gran Teatre del Liceu, dissabte 6 de febrer (fins avui).


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Has superat el límit de 5 articles gratuïts d'aquest mes.

Continua llegint-nos per només

1

Passi d'un dia

48

Subscripció anual

Ja ets subscriptor?

Inicia sessió

[X]

L’OC·CA: música en llibertat

Cardedeu
Mayte Martín
Cantant

“La maduresa et fa valorar més l’essència de les coses”

Barcelona
La crònica

De qui va aprendre Donald Trump?

literatura

El nou segell Tres Portals editarà llibres d’interès espiritual i literari

barcelona
societat

XXIX Mostra de Teatre d’Instituts Públics de la demarcació de Girona

blanes
art

Els artistes catalans de tots els temps, junts en un diccionari en línia

barcelona
Cultura

Pas endavant pel futur Arxiu Comarcal de la Conca de Barberà

Montblanc
ART

El Festival Vadart torna amb més art, música i enologia

Vilajuïga
Bernat Salvà
Periodista i escriptor

“Un llibre de viatges pot tenir la complexitat de la vida mateixa”

Barcelona