Còmic

Un còmic de Coll, a la permanent del MNAC

La vida de Josep Coll (Barcelona, 1924-1984), un dels autors més destacats del TBO, va ser complexa. I la mort, tràgica. Quan feia de paleta, volia ser dibuixant de tebeos. I quan dibuixava, pensava que es guanyava millor la vida de paleta. Com tots els genis, va tenir alts i baixos, però si fos viu s’alegraria, i molt, de veure com la pàgina original d’una de les seves historietes està penjada al Museu Nacional d’Art de Catalunya a tocar del quadre Pintura (1949), un oli sobre tela de Joan Miró, i al costat d’un altre oli sobre tela, Els vençuts (1956), de Marc Aleu, obra amb què es complementa per la temàtica de bombardejos de totes dues. La d’Aleu, dramàtica i evocadora de la guerra; la de Coll, desdramatitzadora, amb el to paròdic que feia servir.

L’obra de Coll forma part de les peces que ha adquirit el Departament de Cultura a través de la Direcció General del Patrimoni, dins de la política de la Generalitat d’adquisició d’obra original de còmic. L’objectiu és aconseguir formar una col·lecció d’autors catalans o vinculats al que ha estat la historieta al nostre país. Aquesta col·lecció, de la qual serien dipositaris diversos museus de Catalunya, té la intenció d’establir un relat de la història del còmic i, alhora, de contrastar en un mateix discurs els tebeos amb altres expressions creatives, com la pintura, que és el que ha fet el MNAC, tot encabint el còmic en un mateix relat històric i artístic.

L’original de Coll porta per títol Capturando la bomba i consta de quatre vinyetes en un dels seus clàssics gags. Un motorista va esquivant una pluja de bombes i atura la moto per endur-se’n una que no ha esclatat. Humor surrealista, però que sempre té una forta contundència conceptual.

Josep Coll i Coll és un dels autors més destacats de la historieta a Catalunya. I no és retòrica. Va col·laborar al TBO amb historietes sense personatge fix, raó per la qual no va gaudir de tanta popularitat com alguns companys. El seu talent va més enllà del record nostàlgic d’una època. La generació d’autors dels vuitanta de línia clara el va reivindicar. La revista Cairo, paradigma de la modernitat de l’època, li va dedicar una portada.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Ester Boquera Diago
Directora de ‘Les publicacions de la Generalitat de Catalunya, 1931-1939

“La Generalitat republicana va editar quasi 90 títols a l’any”

Banyoles
art / música

Més de 40 artistes de diferents disciplines, al Wart Project 24

sant jordi desvalls
música

Joanjo Bosk reprèn la línia poètica amb ‘Cançó de repòs’, de Leveroni

figueres
Cultura

Mor Margot Benacerraf, figura històrica del cinema veneçolà

música

El grup tarragoní Stromboli Jazz Band, en un festival de ‘dixieland’ a Portugal

tarragona
Cultura

La Patum Infantil omple de balls i salts la plaça de Sant Pere

Berga

L’Escola de Teatre La Diana estrena ‘Un Dios salvaje’ a El Canal

Salt
música

Salvador Sobral clourà la 20a edició de l’(a)phònica amb un concert gratuït

banyoles
MÚSICA

Beth Gibbons, bellesa i dolor al Primavera Sound

BARCELONA