Música

música

Un infart acaba amb Steve Albini, monument del rock alternatiu

Membre de grups fonamentals com ara Big Black i Shellac, va ser també un influent productor i enginyer de so que va treballar amb Pixies, Breeders, Nirvana, PJ Harvey i els Stooges

“Ara sí s’ha mort el punk rock. Literalment”. Ho escrivia fa una estona un seguidor de Steve Albini en una pàgina de fans d’aquest influent músic, productor i enginyer de so nord-americà, de qui es pot dir que va ajudar a definir el so del rock alternatiu de les últimes tres dècades. Albini ha mort avui, amb només 61 anys, víctima d’un infart. Estava en plena activitat: de fet, el nou disc del seu grup Shellac, To all trains, estava previst que es publiqués el 17 de maig i acabarà sent pòstum.

Albini es va donar a conèixer en els anys vuitanta amb els abrasius Big Black i discos com ara Songs about fucking. Després de formar els breus Rapeman a finals de la mateixa dècada, el 1992 va posar en marxa Shellac, un grup amb el qual va tocar nombroses vegades al Primavera Sound.

Com a productor i/o enginyer de so, com preferia ser definit professionalment, va deixar el seu segell en prop de dos mil discos. Va ser especialment rellevant el seu treball en el Surfer Rosa dels Pixies, que li va obrir les portes de la primera divisió del rock alternatiu nord-americà. Seva va ser la gran responsabilitat de dirigir les sessions del difícil tercer disc de Nirvana, In Utero, després de l’èxit universal de Nevermind. Va treballar també amb The Breeders, PJ Harvey, Manic Street Preachers, Godspeed You! Black Emperor i clàssics absoluts com ara Robert Plant i The Stooges. “Gràcies per tot el que has fet per la música”, li escrivia un altre seguidor. Amb Albini desapareix un monument humà del rock alternatiu, el so de tota una època.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
FESTIVAL GREC

Selvas situa la hipocresia social d’‘El misantrop’ en una discogràfica

BARCELONA

Els habitatges en barris desafavorits, Lacaton & Vassal i RCR, a Síntesis Arquitectòniques

Girona

Cultura repensa el futur dels museus amb una extensa programació

Barcelona
Cultura

Restauren dos sostres de la Casa Gran del Miracle

Riner
Cultura

Aposta per Ca l’Agapito com a futura seu del Museu d’Història de Tarragona

Tarragona
literatura

Poesia catalana a Londres amb Laia Carbonell, Anna Gual i Martí Sales

londres
fotografia

Tino Soriano serà guardonat amb el premi Miravisions d’Honor 2024

barcelona
CULTURA

Mor als 80 anys Françoise Hardy, una de les grans llegendes de la cançó francesa

Nova temporada de l'Auditori amb una seixantena de propostes

GIRONA