DOP Pera de Lleida. fruits de la terra

Terra de peres llimoneres

L'horta de Lleida, al cinturó d'una conurbació de no gens dissimulades pretensions metropolitanes, té una activitat fruitera intensa i valorada arreu d'Europa. La DOP Pera de Lleida agrupa dues varietats locals (llimonera i blanquilla) i una altra de global, la Conference.

Ponent és terra de peres. La meitat de les que es fan a tot l'Estat surten de les explotacions fruiteres que s'estenen pels pobles del Segrià, la Noguera, l'Urgell, el Pla d'Urgell i les Garrigues. I és, sobretot, terra de peres llimoneres.

La pera llimonera és de pell llisa, fina i d'un verd que tira a groc llimoner en madurar. La carn és de color de vori, dolça i granulosa al paladar. I el lloc del món on és més fàcil trobar-la són les Terres de Lleida.

Ara fa un any els principals productors fruiters de les comarques lleidatanes van crear la marca protegida Pera de Lleida per comercialitzar aquest fruit que en aquestes terres, amb hiverns freds, estius calorosos i escassa pluviositat, és especialment dolç –generós en sucre–. Dintre de la Denominació d'Origen Protegida (DOP) Pera de Lleida hi ha, a més de la varietat llimonera, la pera blanquilla, que també té a Lleida un dels seus llocs d'origen principals, i la pera Conference, més repartida, ja que també es produeix en volums importants a Holanda, Bèlgica i les regions fruiteres d'Itàlia.

No és difícil distingir-les. La blanquilla és més sucosa que la llimonera, una mica més petita, d'un to verd grisenc quan madura, de pell fina i llisa. Té la polpa blanca i molt carnosa, ben dolça, granulosa al centre, fundent i refrescant. En canvi la Conference, la de taques marrons, és més cruixent, de pell gruixuda, de color verd o verd groguenc amb zones rugoses de color marró fosc que la fan de seguida identificable. Té la carn d'un blanc groguenc, molt fina, sucosa i dolça, amb un gust àcid. La Conference lleidatana es diferencia de les d'altres llocs d'Europa perquè és més arrodonida, i té uns tons cromàtics rústics i menys uniformes, perquè al camp lleidatà hi ha més insolació i els hiverns són freds i amb boira persistent.

La major part de la producció de pera de Lleida es produeix dins del terme municipal de la capital del Segrià, a l'extensa horta que envolta la ciutat i als seus petits pobles agregats. És aquesta horta un fenomen singular: dintre del terme municipal d'una ciutat d'indissimulades pretensions metropolitanes, sobreviu amb molta força a l'ímpetu de la realitat urbana. No pas sense tensions, ja que de tant en tant apareix el debat sobre infraestructures que la podrien tallar en dues parts, com ara la variant sud de Lleida. Però la capital del Segrià, que porta la realitat agrària a l'ADN, no hi renuncia de cap manera.

Productors
652 productors d'un total de 1.337 hectàrees
10 magatzems expedidors
Localització
L'horta de Lleida i altres municipis del Segrià, la Noguera, les Garrigues, l'Urgell i el Pla d'Urgell
Varietats
Llimonera
Blanquilla Conference
On trobar-los
www.peralleida.com


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
llengua

Plataforma per la Llengua homenatjarà els seus socis en els onzens premis Martí Gasull

barcelona
PATRIMONI

Enllestida amb èxit la fosa de la nova campana ‘Carme’ de Mataró

MATARÓ
Crònica

Guillem Gisbert, la primera masurca

música

‘Eufòria’ torna al palau Sant Jordi el 30 de juny amb un doble concert

Barcelona
música

Lluís Figueras & The Demons estrena el videoclip de ‘Lagarto Lagarto’

girona
CÒMIC

La il·lustradora Marika Vila guanya el Gran Premi Comic Barcelona

Barcelona
Crítica

Sara Blanch, l’estima d’un cant

festival

A Morella reflexionen sobre el poder dels algoritmes

Morella
cinema

Kristen Stewart protagonitzarà la nova pel·lícula d’Albert Serra

barcelona