Economia

Consens al Parlament per renovar el sector vitivinícola

Aproven, amb el vot de tots els grups i l’abstenció de la CUP, la nova llei que adapta el sector a la normativa europea

La nova regulació incorpora l’adaptació al canvi climàtic i l’enoturisme

El Parlament ha donat llum verd aquesta setmana al projecte de la nova llei vitivinícola de Catalunya, que actualitzarà la regulació del sector i l’adaptarà al compliment de la normativa europea. La llei, que es va aprovar amb el suport de tots els grups excepte la CUP, que es va abstenir, reconeix l’Institut Català de la Vinya i el Vi (Incavi) com a autoritat competent per verificar les denominacions d’origen i les indicacions geogràfiques protegides, i estableix la millora de la competitivitat dels vins catalans com a motor d’exportació, i les campanyes de promoció i difusió.

El director de l’Incavi, Salvador Puig, ha destacat que amb el nou escenari “la viticultura pren rang de llei i això demostra la importància que aquest sector té per al país”. Segons Puig, l’objectiu de la nova llei és afavorir el repartiment del benefici al llarg de tota la cadena de valor. En aquest mateix sentit, la consellera d’Agricultura, Teresa Jordà, ha remarcat la seguretat jurídica que aconsegueix el sector, tant per als productors com per als elaboradors, cosa que també satisfà la portaveu del sector de la vinya del sindicat JARC, Isabel Vidal. Segons ella, per primera vegada, el paper de la viticultura s’equipara al de les DO. Vidal també es va mostrar satisfeta de les competències que la llei dona al Cadecat per al control dels contractes alimentaris i va destacar la partida del nou pressupost per a la digitalització del registre vitivinícola de Catalunya.

La llei aborda el repte d’establir grans línies d’actuació per adaptar els conreus als efectes del canvi climàtic, mitjançant la regulació de les autoritzacions de plantació i amb un catàleg de varietats.

L’objectiu és posar el sector al dia i garantir una renovació que el faci més competitiu en un moment en què la política de preus ha posat contra les cordes els productors.

La diputada d’ERC Lluïsa Llop, ponent i relatora de la nova llei, reconeix que la normativa no resoldrà tots els problemes, amb referència a la crisi del preu del raïm, però confia que donarà eines a productors i elaboradors i clarificarà les competències. “Amb la nova llei, tot ha de ser més senzill”, assegura Llop.

El projecte de llei recull el 80% de les 83 esmenes que es van presentar al text inicial, així com la sensibilitat davant les demandes del sector.

Unió de Pagesos només hi ha trobat a faltar la regulació dels processos electorals en els consells reguladors de les denominacions d’origen, cosa que, segons Llop, no va sortir en cap de les sessions de la ponència de la llei.

LA FRASE

Aquesta llei dona seguretat jurídica al sector i ens permet garantir l’origen i la qualitat del producte
Teresa Jordà
consellera d’agricultura de la generalitat

LA XIFRA

1.500
milions d’euros
de negoci registra anualment el sector del vi, que ocupa el tercer lloc en el sector agroalimentari.

La innovació i la sostenibilitat, eines de futur

El nou context legal preveu concebre la innovació i la sostenibilitat en les explotacions vitícoles com a eines de desenvolupament, modernització i actualització del sector del vi.

Les garanties d’origen i qualitat guanyen pes

Amb la nova normativa, el registre vitivinícola de Catalunya i la targeta vitícola assoleixen rang legal com a eines per garantir la qualitat i l’origen del raïm en el procés d’elaboració del vi.

50.000 hectàrees de vinya destinades al vi

A Catalunya hi ha un total de 8.000 viticultors que cultiven 50.000 hectàrees de vinya, un 30% de les quals són de producció ecològica. Aquestes vinyes permeten elaborar vi en un total de 800 cellers.

Un motor de l’exportació de Catalunya

El sector vitivinícola destina a l’exportació el 45% dels vins i el 65% dels caves que s’elaboren. Aquestes xifres demostren el dinamisme comercial d’un sector clau per a l’economia del país.

El foment de l’enoturisme i la cultura del vi

Una de les novetats de la nova llei vitivinícola és la introducció, per primera vegada, del foment de les activitats enoturístiques i la cultura del vi com a elements de promoció i difusió del sector.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

L’empleat sènior, la resposta a la falta de professionals

Barcelona

Dona i gran, la doble barrera per emprendre

barcelona
Sara de la Rica
Catedràtica d'Economia de la Universitat del País Basc

“La discriminació per edat és un fet provat en el mercat de treball”

barcelona
Mons Badia,
presidenta del Col·legi d’Ambientòlegs de Catalunya (COAMB)

“El respecte pel medi ambient fomenta el creixement econòmic”

Barcelona
ECONOMIA

Puja la despesa dels turistes a les comarques de Barcelona

Barcelona

Canmartex potencia l’R+D en les noves teixidores

Argentona (Maresme)

Ferrimax prepara el talonari i l’organització per créixer

Sant Fost de Campsentelles
economia

El BBVA presenta oficialment l’OPA al Sabadell en les condicions previstes

barcelona
ECONOMIA

La nova marca turística de Santa Susanna distingeix la sostenibilitat i la innovació

SANTA SUSANNA