Economia

Revés internacional a l'Estat per les retallades a les renovables

L'Estat fa front a una multa de 128 milions i a una trentena de demandes

Revés internacional a l'Estat espanyol. El govern de Mariano Rajoy ha perdut el primer dels arbitratges en el tribunal internacional de resolució de diferències del Banc Mundial, el Ciadi, per les retallades aplicades des del 2010 a les energies renovables i fa front a una multa de 128 milions d'euros. Aquesta quantitat podria veure's considerablement incrementada per la trentena de demandes que encara hi ha pendents de resoldre's.

El laude, començat el 2013, dona la raó a la firma britànica Eiser Infrastructure Limited i a la seva filial luxemburguesa Energia Solar Luxembourg, que en el procés va tenir l'assessorament d'Allen & Overy. La firma britànica i la seva filial van participar en inversions per valor de 935 milions d'euros en projectes a l'Estat el 2007, després de l'aprovació del reial decret 661/2007, l'aplicació del qual va motivar un ràpid desplegament de les energies renovables a tot l'Estat. A partir d'aleshores, el sector va ser sotmès a diverses retallades retributives, la primera al final del 2010, amb el PSOE en el poder, i l'última, el 2013, amb l'aprovació de la reforma del sector de l'electricitat per part del govern del PP.

El laude declara que l'Estat espanyol ha violat l'article 10 de la Carta de l'Energia i ha privat d'un tracte just i equitatiu Eiser, fons lligat a ABN Amro. La sentència s'ha dictat per unanimitat dels tres àrbitres i és molt contundent sobre la il·legalitat de la transformació radical del marc regulador, com a límit del dret de cada estat a regular. Tot i això, estima parcialment les reclamacions dels demandants i condemna l'Estat al pagament de 128 milions d'euros més interessos, contra els més de 300 milions que reclamaven. La resposta del govern espanyol no es va fer esperar i en un comunicat va anunciar que estudia recórrer contra el laude i va insistir en el fet que aquesta sentència “no pot ser extrapolada ni constituir un precedent vinculant”.

La sentència del Ciadi significa el primer revés en els tribunals internacionals per l'Estat per aquestes retallades. El gener del 2016, el Tribunal Arbitral d'Estocolm també es va pronunciar sobre la demanda presentada per Charanne BV i Construction, Investments, dues societats vinculades a Isolux, per les retallades al sector fotovoltaic, tot i que aleshores es va pronunciar a favor d'Espanya. Aquest va ser el primer laude arbitral internacional en resoldre's dels presentats contra Espanya en el sector renovable a l'empara del Tractat de la Carta de l'Energia.

Anteriorment, les sentències del Tribunal Suprem i del Tribunal Constitucional havien avalat també les retallades aplicades pel govern espanyol en aquesta matèria en els darrers anys.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.