Economia

Després del test d'estrès...

En un escenari “d'estressar l'estrès” un terç dels grups han d'ampliar capital

Després de dues setmanes en positiu, la setmana passada i fins dijous el to dels mercats es va tornar negatiu i, com esperàvem, la renda variable va corregir part de les alces precedents. Els mercats de crèdit també van corregir part del moviment anterior, però l'expectativa del test d'estrès i un nou èxit en les subhastes d'Espanya, Irlanda, Grècia i Portugal van afavorir encara el to de confiança general, ratificat després de la pujada de dijous. Tal com pensem, la reducció de la percepció del risc sobirà es va veure reflectida en la relaxació de les rendibilitats del deute, sobretot en el dels països perifèrics.

Les poques dades macroeconòmiques publicades la setmana passada van ser més dèbils del que s'esperava. Sí que va sorprendre la compareixença de Bernanke al Senat, on va manifestar que “el panorama econòmic als EUA és excepcionalment incert”, paraules que van pesar en l'ànim dels mercats, que cotitzen especialment en negatiu la incertesa. L'efecte va durar poc i la idea de tipus baixos durant temps no sembla tan dolenta al cap i a la fi. Aquesta setmana destaca la publicació del PIB avançat del segon trimestre als EUA.

La notícia de la setmana passada, però, va ser la publicació de les proves de la banca europea, que es va anunciar divendres. Finalment, no s'ha produït l'hecatombe que molts esperaven. Només 7 entitats suspenen: ATEBank (Grècia), Hypo Real State (Alemanya) i cinc caixes a Espanya. El dèficit de capital és proper als 3.500 milions d'euros davant estimacions de fins a 90.000 milions d'euros del consens. Encara que els dubtes se centraran ara en la severitat de les hipòtesis, creiem que han estat ben escollides. Les pèrdues totals assumides el 2010 i el 2011 són de 569.000 milions d'euros, o del 4,5% del Tier I total de la UE. De fet, perquè el Tier I total se situés en el límit marcat per la UE (6%) caldria assumir el 2010 i el 2011 un 75% menys de marge net i un 75% més de pèrdues sobre l'escenari més negatiu, xifres que parlen per si soles. Fins i tot en aquest escenari en el qual “estressem l'estrès”, només un terç de les entitats analitzades necessitaria ampliar capital. En resum, dades positives que reflecteixen la solvència de la banca europea, la qual cosa justificaria que continuï la bona evolució al sector. A mitjà termini, tot això recauria en un desbloqueig i posterior normalització dels mercats de capitals, fet que milloraria les perspectives econòmiques a l'eurozona.

Per altra banda, i igualment amb molta rellevància, hi ha els resultats empresarials. Als EUA s'ha publicat ja un 15% de les companyies de l'S&P 500. L'inici de campanya està sent positiu, amb més del 80% de sorpreses positives en benefici per acció i més del 65% en vendes. No obstant això, com esperàvem, la campanya de resultats s'està entelant pel temor dels mercats a l'estancament econòmic, i els inversors estan més pendents de les perspectives de cara al 2011. A Europa, a l'Stoxx 600 s'han publicat més del 10% de les companyies analitzades pel consens de Bloomberg i fins ara el percentatge de sorpreses positives també està sent molt alt, sobretot en vendes (superen el 75%). Per a aquesta setmana, la campanya de resultats seguirà amb Microsoft, American Express, Telefónica, BBVA, Total, Eni, Siemens, Enel i Banco Popular, entre d'altres.

Mario Lodos Umpiérrez és analista del Grup Banc Sabadell



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.