Economia

Ripoll i plegats

La segona quinzena d'aquest mes d'agost, l'empresa gironina Ripleg Grup entregarà les quinze primeres màquines de vendre baguets a un client francès

Ha crescut en vendes a l'estranger i actualment un 25% de la seva producció es destina al mercat francès i l'irlandès

Actualment l'empresa té uns 6.000 m² de superfície, i aquest any l'ampliarem en 1.000 metres més

Ripleg Grup SL, l'empresa amb seu a Ripoll dedicada a la mecanització de planxa, cables elèctrics, soldadura i muntatges, ha dissenyat una màquina de venda automàtica de baguets per al mercat francès. La màquina té una capacitat per a 120 barres de pa que es conserven congelades a 14 graus sota zero i es couen en 60 segons. Amb aquesta màquina el client disposarà “d'una barra de pa acabada de coure sempre que ho desitgi”.

L'encàrrec de la màquina va sorgir a partir del contacte que van establir Ripleg i una empresa d'enginyeria francesa en una fira a Bordeus. Els responsables de Ripleg (fusió entre els noms Ripoll i plegats) hi van assistir perquè en aquells moments volien “intentar entrar en el sector de l'aeronàutica” i la millor manera de fer-ho era “visitar fires especialitzades”. “El 2008 aquesta empresa francesa va contactar amb nosaltres per veure si podríem fer-nos càrrec de la màquina perquè ells no podien”, va explicar Jordi Batlle, que, juntament amb la seva germana Pilar, s'encarrega de la direcció de Ripleg Grup SL. Des de finals del 2008 fins avui, l'empresa de Ripoll ha treballat en el projecte de quinze màquines que entregaran “en el decurs de la segona quinzena d'aquest mes d'agost”.

Van tardar un any per construir cinc prototips “que ja són a França” i que ja es mostren a “possibles clients”. Aleshores el prototip tenia una capacitat per a 110 baguets, però en la màquina final han aconseguit un pis més. Segons Batlle, aquestes màquines aniran destinades a supermercats, hipermercats i àrees de servei.

Per construir la màquina, Ripleg ha tingut el suport i l'assessorament de l'Agència Catalana Acció, adscrita al Departament d'Innovació, Universitats i Empresa de la Generalitat, a través del programa de promoció d'inversions d'alt impacte d'Invest in Catalonia. “El projecte suposa per a Ripleg passar a dissenyar, desenvolupar i fabricar productes altament tecnològics. És, doncs, l'inici d'un canvi estratègic a l'empresa, que passa de ser subcontractista a participar de manera activa en el disseny i desenvolupament de projectes amb alt valor afegit”, explicaven des d'Acció. Segons els responsables de Ripleg, l'empresa està “molt il·lusionada amb el projecte” i segons Acció l'empresa preveu fabricar unes 1.200 màquines de venda automàtica com aquestes en els pròxims dos o tres anys. De fet, l'empresa de Ripoll ja fa deu anys que fabrica màquines de venda automàtica. “No l'hem deixat mai de banda perquè pensem que és un sector amb molt de futur”, diu Batlle. Però des de l'inici de la màquina de baguets, han augmentat les comandes per fer-ne “sempre dels mateixos clients que ja teníem”. “Ens han proposat fer una màquina de venda directa de sucs de taronja, de fer pizzes i de fer entrepans calents, entre d'altres. Pel que fa a la de pizzes, ja n'hem fabricat el prototip”, va assegurar.

Exportació dels productes

L'empresa gironina és conscient de la importància de vendre els seus productes a l'estranger. Des del principi han cregut molt en l'exportació però quan el 2008 va començar la crisi i a finals d'any van constatar que començaven a baixar les vendes, es van fixar com a objectiu incrementar l'exportació. Actualment Ripleg exporta el 25% de la fabricació principalment a França i Irlanda. La resta de vendes són a Catalunya i a l'Estat espanyol.

Ampliació

L'empresa gironina disposa actualment d'uns 6.000 metres quadrats de superfície. Abans de final d'any, però, té previst fer una ampliació. Es tracta de créixer en 1.000 metres quadrats més per dedicar-los a la secció de muntatges de l'empresa.

Treballen en molts sectors: van començar pels cables elèctrics i ara també treballen per al sector de l'aire condicionat, d'electrodomèstics –fan plaques de vitroceràmica–, ventilació industrial, alarmes contra incendis; també fan parts d'excavadores d'obra pública, d'estacions de rentatge de cotxes i bàscules de farmàcia, entre molts altres productes.

Els responsables de l'empresa, però, han plantejat un canvi de “filosofia”. “Fa vuit anys vam adonar-nos que la maquinària que teníem era de les més avançades del mercat i que hi havia certes mancances en el disseny i desenvolupament”, comenta. Van plantejar, segons l'empresari, desenvolupar una oficina tècnica i això “ha permès que Ripleg assessori els clients”. “Amb l'oficina tècnica podem aportar els nostres coneixements sobretot en planxa i cablejat; moltes vegades això ens dóna l'oportunitat de fabricar producte acabat”, diu Batlle. Ara Ripleg vol anar més enllà. I a curt termini preveu desenvolupar productes propis. “És gairebé un pas obligatori en el nostre creixement. Tenim la millor maquinària que hi ha al mercat, hem creat una oficina tècnica per poder dissenyar i desenvolupar productes per als nostres clients. Per què nosaltres no podem dissenyar els nostres propis productes?”, va assegurar. És per això que els responsables de Ripleg s'han fixat com a objectiu que no poden passar més de tres anys per aconseguir-ho. La crisi, però, és la que marcarà la sortida del primer producte de Ripleg al mercat “perquè ara ens hem de centrar a controlar despeses i trobar clients per tirar endavant l'empresa”.

Ripleg Grup SL és un grup d'empreses familiar i disposa actualment de 84 treballadors –el 2008 eren 120 però el descens de producció va obligar a fer una reestructuració– i una facturació de set milions.

PERFIL
L'empresa fa temps que té clar que per ser competitiva li cal la millor maquinària. És per això que, “tot i la crisi”, l'any passat Ripleg va adquirir un robot de plegar planxa de làser. Es tracta de la màquina Láser Trumpf 3050, amb càrrega i descàrrega robotitzada. Entre els anys 2008 i 2009 l'empresa gironina va renovar una gran part de la seva maquinària. Tot que l'empresa es va iniciar en el món dels cables elèctrics, la mecanització de planxa ha acabat representant una part molt important de les comandes de l'empresa.
L'empresa ja està acabant els últims muntatges de la màquina de venda automàtica que aquest mes entregarà a un client de França. Ripleg no ha deixat que es fotografiés la nova màquina perquè, tot i que el client ja té els primers prototips, “ha de ser el client qui l'ha de donar a conèixer”. Està previst que la nova màquina de venda automàtica s'instal·li inicialment en supermercats, hipermercats i en àrees de serveis. Ara Ripleg també ha fet el primer prototip de màquina de venda automàtica de pizzes per a un client català que ja fa deu anys que havia tingut la idea però que per problemes amb la mida de les pizzes no havia pogut tirar endavant el projecte.

Cables elèctrics al menjador

L'empresa, dedicada a l'enginyeria, la mecanització de planxa i la confecció de cables elèctrics, està situada al polígon Mas d'en Bosch de Ripoll. Es va crear el 1988. El fundador va ser Eudald Batlle, el pare d'en Jordi i la Pilar. La família acabava de viure un concurs de creditors d'una empresa d'estufes “però el pare, que havia treballat durant 30 anys a Tallers Casals i tenia moltes coneixences, va decidir tornar a començar”. Va contactar amb “una gent de Barcelona” i van començar a fer cables elèctrics.

“Recordo que quan sortia de l'escola, la meva germana i jo fèiem cables al menjador de casa”, va assegurar Jordi Batlle. Van veure que el sector tenia “més o menys futur” però van constatar que tot cablejat anava suportat per una planxa o PVC i d'aquí va sortir la idea de dedicar-se plenament a la mecanització de planxa, que “ha acabat sent una de les parts més importants de l'empresa”. “Sempre hem tingut molt clar que som una empresa de subcontractació i que a Catalunya o disposes de l'última tecnologia o no ets competitiu”, assegura.

L'empresa sempre ha tingut la seu a Ripoll, “som d'aquí i ens hi sentim còmodes”, malgrat que el client més proper de Ripleg és a Sant Quirze de Besora. “Però la distància no ens fa por. A més, no ens ha costat gaire trobar mà d'obra a Ripoll, almenys no més que a altres zones”, afirma. I que són de Ripoll ho deixen clar, fins i tot en els catàlegs. Les dues primeres planes del catàleg del 2004 de Ripleg les destinen a la promoció del poble: amb una imatge de la vila, una altra de la portada romànica del segle XI del monestir de Santa Maria i una altra de l'arma de foc fabricada a Ripoll al segle XVI. “Les pistoles de Ripoll són molt famoses. Fins i tot n'hi ha d'exposades a Nova York”, diu Jordi Batlle.

Ara l'empresa està construint el seu web, que “estarà acabat a principi de setembre”. El web és en diversos idiomes –català, castellà, francès i anglès– i inclou tots els productes que fabrica actualment l'empresa. Està preparada, però, per incloure-hi un apartat per fer comandes dels productes a través del web perquè els pugui ajudar en el moment en què comencin a desenvolupar productes propis. “El comerç electrònic no
ha de ser l'única base, però ens ha d'ajudar”, comenta.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
economia

El Camp de Tarragona rep 336 milions d’euros dels fons europeus

Tarragona
GIRONA

Suspenen la Fira de la cervesa i la botiga al carrer de demà per previsió de pluja

GIRONA
economia

Multa de 150 milions a Ryanair, Vueling, Volote i Easyjet per cobrar per l’equipatge de ma

barcelona
economia

Un 30% menys de viatgers a l’abril als allotjaments turístics extrahotelers

Barcelona

Vint-i-una empreses gironines opten als premis Etalentum

GIRONA
unió europea

El TJUE tomba el tram autonòmic de l’impost d’hidrocarburs

barcelona

Les comarques gironines rebran 360 milions d’euros de fons europeus

sant joan les fonts

El sector del suro confia en les darreres pluges per salvar la collita

Girona
Economia

L’IPC repunta tres dècimes al maig fins al 3,6% per l’electricitat i els carburants

barcelona