Economia

Disminueix la collita de raïm de la DO Empordà

La sequera l’ha fet caure un 8% respecte de la mitjana de la darrera dècada i un 4% respecte del 2021

El raïm obtingut és de “molt bona qualitat” pel bon estat sanitari de les vinyes

La collita de la DO Empordà ha disminuït un 7,79% respecte a la mitjana de la darrera dècada. En concret, s’ha passat de recol·lectar una mitjana anual de 8.634.472 quilos de raïm entre el 2010 i el 2021, a produir-ne 7.961.763 el 2022. Tenint en compte la collita de l’any anterior, quan se’n van obtenir 8.299.949 quilos, ha caigut un 4,07%. Les causes principals de la davallada de producció han estat la sequera, que ha provocat estrès hídric als ceps, i les destrosses d’animals salvatges com ara senglars i cabirols quan entren a les finques. El president de la comissió tècnica del Consell Regulador de la DO Empordà, Antoni Roig, defensa, però, que el raïm obtingut és de “molt bona qualitat” perquè “els grans són petits i més concentrats”.

El descens, tant d’aquest any com de l’any passat, està motivat principalment per la sequera extrema viscuda els dos darrers anys i que ha provocat que els grans de raïms hagin estat més petits de l’habitual. Per combatre-la, des de la DO Empordà s’està fent una “aposta decidida” per augmentar la superfície plantada de ceps de varietats tradicionals de la zona, com és el cas de la garnatxa, que a més suporta millor l’estrès hídric.

Per això, tot i que la producció general de raïm ha baixat aquest 2022, s’han collit més quilos de garnatxa. En concret, s’ha obtingut un 26,24% més de garnatxa blanca, un 19,76% més de la varietat negra, un 5,91% més de la roja i un 5,45% més de garnatxa peluda. A més, també ha augmentat la producció de cabernet franc (28,04%) i de gewürztraminer (48,39%). Tot això, respecte al 2021.

Segons detalla Roig, “l’única part positiva de la sequera és que la verema d’enguany s’ha caracteritzat pel bon estat sanitari de les vinyes”. Això perquè “la manca de pluges i humitat ha evitat l’aparició de fongs i que es desenvolupessin les malalties habituals a la vinya”. Un fet que ha propiciat que els raïms entressin molt sans als cellers. Això fa pensar als vinicultors que la del 2022 serà una bona anyada. “Seran uns vins aromàtics, frescos i de molt bona qualitat”, detalla el president de la comissió tècnica del Consell Regulador.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Has superat el límit de 5 articles gratuïts d'aquest mes.

Continua llegint-nos per només

1

Passi d'un dia

48

Subscripció anual

Ja ets subscriptor?

Inicia sessió

[X]
SALT

Commerzbank posa a la venda l’Espai Gironès per 140 milions d’euros

SALT
economia

Es preveu una campanya de fruita de pinyol “correcta” tot i una caiguda de la producció

Lleida
ECONOMIA

La Xina reaviva la guerra comercial amb la UE amb una investigació antidúmping

BARCELONA

Les botigues de les zones més turístiques ja poden obrir els diumenges

Barcelona

Circuits en funcionament

L’Hospitalet de Llobregat

Fer obsolet el residu

Barcelona
Mar Reguant
Economista i premi nacional de recerca al talent jove de la FCRI

“L’energia barata ja hi és, però cal repartir millor els beneficis”

Barcelona

Casa Jové celebra 150 anys amb l’entrada a Tarragona

Barcelona

Recreacions virtuals de cors perquè els cardiòlegs assagin

Barcelona