Opinió

Treballem per donar futur als joves del camp

Aportem propostes per a les normatives com ara la política agrària comuna (PAC), qüestions que són importants per no quedar en desavantatge respecte a altres comunitats o estats
Ara més que mai l'agricultura ha de ser una aposta de futur, i té més importància del que molts polítics creuen, però tinc confiança que hi apostaran de veritat

El diumenge 20 de febrer se celebren les cinquenes eleccions a cambres agràries a Catalunya, a les quals Asaja es presenta a les quatre demarcacions amb il·lusió i confiança per continuar defensant el sector agrari, com sempre hem fet, amb eficiència, credibilitat i professionalitat.

Des de la nostra organització estem aportant a les administracions catalana, estatal i europea no sols reivindicacions, sinó també propostes per a les normatives existents com ara la reforma de la política agrària comuna (PAC), qüestions que són importants per no quedar en desavantatge respecte a altres comunitats o estats. Avui, l'agricultura i la ramaderia a casa nostra i a tota la Unió Europea (UE) viuen un moment incert i també clau amb la reforma de la PAC i la fixació del pressupost per al període 2014-2020. Aquesta política agrària es va crear el 1962 per garantir els aliments a tots els europeus i unes rendes dignes per als seus agricultors i ramaders; el primer s'ha complert amb escreix, però les rendes ens han quedat als nivells de 1994. Des de la nostra associació desitgem i treballem perquè aquesta nova reforma tingui en compte la diversitat de produccions i de territoris i perquè les administracions, tant de l'Estat com de Catalunya, defensin els nostres interessos, que no ens trobem, com ja ha passat, que perdem competitivitat dins la UE per no haver defensat el sector com cal fer-ho. En aquest sentit, en tenim clars exemples amb les quotes lleteres o els drets del vaquí, o per què un olivater d'Andalusia rep una mitjana de 680 euros per hectàrea i un de català 298 euros per hectàrea, o per què la vinya a Catalunya no té pagaments directes i a comunitats com Castella-la Manxa sí.

Una de les nostres apostes és promoure els productes de proximitat km 0, a més de demanar polítiques que afavoreixin la incorporació de joves al camp canviant el sistema actual que frena moltes incorporacions, defensar uns preus justos per als productors i que no hi hagi inestabilitat en el mercat de les matèries primeres, sol·licitar un gasoil professional i que es revisin les zones vulnerables per contaminació de nitrats i les restriccions que hi ha en aquestes zones, que suposen un 30% de pèrdues en les collites de farratge i blat de moro. En les infraestructures volem el progrés, però en obres com les del quart cinturó on estan afectats terrenys agrícoles molt bons, pensem que s'han de fer amb coherència, no trinxant el país perdent espais productius. Per al sector forestal demanem un compromís financer i d'ajuts concrets per aprofitar els boscos i evitar l'abandonament, amb les greus conseqüències que això comporta.

També són necessàries polítiques que tinguin en compte les limitacions i els atacs que pateix el nostre sector, com ara els fenòmens meteorològics, la competència amb tercers països i el canvi climàtic, i que hi hagi una gestió o assegurança per a riscos i la volatilitat dels estocs de mercat. Pel que fa al sector de la llet i d'altres que estan patint uns baixos preus al productor, és necessària una llei com la que té França. És a dir, un contracte entre el productor i el següent pas de la cadena, amb unes clàusules de lliurament i preus que si no es compleixen suposi sancions tant per a les indústries com per a les distribuïdores.

La nostra prioritat és treballar perquè el sector tingui futur i els joves segueixin a l'explotació i no tinguin les limitacions actuals per construir el seu habitatge. Ara més que mai l'agricultura ha de ser una aposta de futur a Catalunya, i té més importància del que molts polítics creuen, però tinc confiança que hi apostaran de veritat.

Per això a la nostra llista els joves són majoria. Ells són el futur i cal donar-los confiança. Demanem menys burocràcia i adequar les normatives europees mediambientals i de benestar animal a les circumstàncies i necessitats del nostre territori. Cada regió ha de trobar les seves solucions. Nosaltres les tenim, ara cal fer-ho.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

L’Alcampo d’Espai Gironès obrirà el 14 de juny

SALT
economia

Vueling veu una “oportunitat econòmica” a Catalunya per produir combustible sostenible d’aviació

barcelona
habitatge

Tombat el decret del govern per regular el lloguer de temporada

barcelona

Creuers, ‘champagne’ i caviar

conseller de famílies empresàries
economia

Els hotels reben 1,7 milions de turistes a l’abril

Barcelona

Promocionen l’oferta enogastronòmica i d’alta gamma a Manchester

GIRONA
CALONGE i ST. ANTONI

Bona acollida de la jornada de portes obertes del Campus de l’Experiència

CALONGE I ST. ANTONI
política

Sánchez retira la llei del sòl per evitar que el PP voti el vet d’ERC i Junts

madrid
QUERALBS

Posicions enrocades en les negociacions per la nova concessió de Vall de Núria

QUERALBS