Opinió

LA GALERIA

Un cop a la màquina

Almenys que no impedeixin desfogar-nos donant-los un bon cop en cas d'error o de mal funcionament

Qui ho ha de fer? L'home o la màquina? Heus aquí un dilema que reapareix de tant en tant des que fabriquem màquines capaces de substituir-nos en el treball. L'accident de Santiago ens hi ha tornat a fer pensar: el tren no tenia un sistema de frenada automàtica adequat. Però, era imprescindible? I si ho era, hauria d'existir només en cas de passivitat del conductor? Qui hauria de decidir primer, l'humà o la màquina? Si la conducció d'un vehicle l'encarreguem a la màquina, inevitablement l'humà deixarà de posar-hi atenció. Aleshores, en què confiem més i què som més capaços de suportar, l'error humà o l'error informàtic? La pregunta “ho ha de fer una màquina” ha tingut a cada època diferents significats. L'any 1824 a Camprodon, després d'uns greus aldarulls i “de resultas de haberse arrojado una multitud desenfrenada á desmontar las máquinas de hilar y cardar de sus fábricas” una Real Orden obligà l'Ajuntament a reunir els caps de família “para que les instruya del bien que trae el uso de las máquinas”. Més màquines volia dir menys feina per als humans; aquesta era la qüestió. Ara s'hi afegeix que les màquines són intel·ligents i que, per tant, a més de fer feines “maquinals”, prenen decisions, cada cop més transcendents. Quan pensem en determinades funcions, aquesta qüestió adquireix gran importància. De moment les lleis impedeixen que les principals decisions de les administracions públiques derivin només de processos automàtics. Seguirà essent així? Deixarem que algun dia dictin sentències o decideixin sobre els ajuts socials? Serien més objectives? Hi hem de posar límit? Fins ara la resposta sempre ha estat que sí, de manera que en l'avenç del rol de les màquines el dilema s'ha plantejat inicialment. Veurem fins a quin punt les deixem arribar.

En plena societat de la informació les màquines presenten una altra particularitat destacable: són més discretes que els humans. Per això Keith Alexander, director de l'Agència Nacional de Seguretat dels EUA, l'organització en la qual treballava l'espia i heroi Edward Snowden, ha dit que voldria reemplaçar la gran majoria dels seus empleats per màquines. En realitat ja ho estan fent. Intel·ligents, discretes, fiables (?)... Segons com l'omnipresència de les màquines, a tots els nivells, fa ràbia. Almenys que no impedeixin desfogar-nos donant-los un bon cop en cas d'error o de mal funcionament. A un humà no li ho podem fer.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.