Opinió

opinió

Banderes al vent de tramuntana

Vigilen, és clar que vigilen. És la seva feina. Que què vigilen? No li ho sabria dir, però pot estar segur que els guàrdies civils que ressegueixen la costa catalana tenen alguna missió. Per exemple: evitar que els extracomunitaris desesperats que vénen de països llunyans desembarquin impunement. O no?

–Potser sí que té raó. Però no he pas sentit dir que hagin impedit en els últims anys cap desembarcament. Vostè n'ha sabut alguna cosa?

–No. Jo tampoc. Però no és només el tràfic de persones. Hi ha el contraban. El tabac, les drogues, jo què sé. Sempre hi ha gent que fa negoci saltant-se les fronteres i els drets de duana.

–No li diré pas que no. Però és que no tenim duanes des de fa una colla d'anys.

–Perdoni, tota la ratlla de la costa és una frontera. Es pot entrar de tot si es té els mitjans necessaris. Ells ho han d'impedir. Vigilen.

–Digui-m'ho a mi. Aquest dia, pels volts de la Diada, els civils van detectar una embarcació amarrada al port de Colera que duia il·legalment una estelada penjada al pal.

–No foti!! Una estelada? Això sí que és un delicte perseguible. I més en una zona geogràfica tan perillosa.

–Perillosa?

–Molt. Que no sap com bufa la tramuntana? Una bandera penjada al nord de la Costa Brava pot onejar de forma escandalosa hores i hores.

–Doncs deu ser per això que per les mateixes dates les forces de l'ordre estatals van detectar i controlar, només als ports de Llançà, Colera i Portbou, una dotzena d'embarcacions engalanades amb senyeres estelades.

–I com han reaccionat?

–Com havien de reaccionar: aplicant la legislació vigent. I quatre-cents euros de sanció als propietaris respectius. Cal escarmentar els infractors de la llei.

–És que la llei prohibeix penjar una estelada al pal dels vaixells? O a la popa?

–Jo diria que no és aquest el problema. La llei obliga els vaixells espanyols a tenir una bandera espanyola. Si no en duen cap de penjada, no passa res si la tenen per posar. Ara, no en poden pas penjar una altra si no hi ha l'oficial. La sanció ve per aquí.

–Llavors vostè tenia raó: els guàrdies civils de la costa catalana vigilen. No tinc gaire clar si la seva vigilància és útil, si aporten seguretat, si impedeixen tràfics il·legals, si ajuden els navegants... Tot això no ho sé. El que ja tinc clar és que escarmenten els mariners massa arriats que no arrien les estelades.

–Pensi que per aquells verals hi va haver un petit terratrèmol fa pocs dies. Imagini el que podria haver passat si no haguessin retirat les estelades dels ports.

–És ben clar: amb uns serveis de vigilància tan notables s'ha evitat posar el país en greus perills.

–I han aplegat uns cinc mil euros, que sempre vénen bé.Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.