Les institucions europees ignoren acords signats sobre el català

El castellà, el francès o el silenci com a resposta. Només tres de les set institucions europees que teòricament apliquen els acords signats a partir del 2005 sobre la llengua catalana compleixen el que van rubricar i responen a les cartes dels ciutadans en català. Es tracta del Consell Europeu, el Consell de la UE i el Defensor del Poble. Es dóna el cas que ni la Comissió Europea ni precisament el Comitè de les Regions no han contestat les missives, mentre que el Tribunal de Justícia ho ha fet únicament en castellà i el Comitè Econòmic i Social, en francès. És el resultat de l'experiment de l'entitat Horitzó Europa, que va enviar cartes a tots aquests organismes per comprovar el grau de compliment de les conclusions subscrites d'un consell de caps d'Estat i de govern el 2005 sobre l'ús d'altres llengües oficials.

Horitzó Europa lamenta que la resposta dels tres organismes que han contestat en català no sigui tampoc satisfactòria. El Defensor del Poble utilitza el castellà i posteriorment envia un document traduït sense cap segell de l'organisme, amb la secretaria de Política Lingüística de la Generalitat com a remitent. D'altra banda, el Consell de la UE i el Consell Europeu van respondre en castellà, i posteriorment ho va fer en català la Representació Permanent d'Espanya davant la UE, amb un text diferent del dels dos organismes comunitaris. Davant d'això, els eurodiputats Ramon Tremosa (CiU), Oriol Junqueras (ERC) i Raül Romeva (ICV) critiquen que el govern espanyol tampoc no compleixi el compromís de «designar un òrgan de traducció»: «El cost de respondre en català és baixíssim, però el cost polític de no fer-ho és enorme i les institucions encara no se n'han adonat.»

Penúltim tràmit per Sedó

La penitència dels divuit futurs eurodiputats que s'incorporaran al Parlament Europeu en virtut de l'aplicació del Tractat de Lisboa s'acaba. Després que el ple ho aprovés ahir, només queda la celebració d'una conferència intergovernamental i la ratificació dels parlaments estatals per fer efectiva l'entrada dels nous membres, entre els quals hi ha Salvador Sedó (Unió Democràtica).

EL PROTAGONISTA

SALVADOR SEDÓ
Futur eurodiputat
El Parlament Europeu va aprovar ahir l'ampliació d'escons prevista en el Tractat de Lisboa, gràcies a la qual Sedó s'incorporarà a l'Eurocambra.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
política

Puigdemont avisa que Catalunya no pot ser el “flotador” del PSOE

barcelona
FIGUERES

Concentració antimonàrquica davant la Fundació Gala-Dalí

FIGUERES
COREA DEL NORD

El règim de Kim Jong-un efectua noves proves d’armes al mar Groc

BARCELONA
REGNE UNIT

Londres rebutja la proposta de Brussel·les per a la mobilitat dels joves

BARCELONA

Duel contingut entre Israel i l’Iran

BARCELONA

No i no

Banyoles
LA CRÒNICA

Memòria democràtica a Castell i Platja d’Aro

País basc

La campanya es tanca amb el PNB i EH Bildu disputant-se l’hegemonia

Barcelona
política

Viñas afirma que ERC no abandona un govern “a les primeres de canvi”

llagostera