Política

Carod-Rovira buscarà el suport de Portugal per a la independència de Catalunya

El vicepresident de la Generalitat, Josep-Lluís Carod-Rovira, ha declarat a l'agència nacional de Portugal que buscarà el suport del país per a la independència catalana i ha acusat a l'Estat espanyol de mantenir una "tutela paternalista" sobre Lisboa.

"Una Catalunya independent a la façana mediterrània podria ser el contrapès lògic al centralisme espanyol", afirma el vicepresident català, per a qui aquest projecte independentista compta amb "molts aliats internacionals", encara que no els identifica per no donar "pistes".

Carod-Rovira assegura que "l'Estat espanyol encara no ha assumit que Portugal és un Estat independent" i acusa Madrid de voler mantenir una actitud d'"imperialisme domèstic" sobre Portugal, on "històricament, sempre hi ha hagut un cert complex per part d'alguns dirigents amb relació a l'Estat espanyol".

"Vull ser independent i vull que Catalunya sigui un Estat més de la Unió Europea", agrega en indicar que la situació catalana és específica i no comparable a cap autonomia ni a qualsevol procés d'independència. "Catalunya no és Kosovo, ni el País Basc, ni Madeira" i explica que "els processos d'independència passen per tres fases: ridiculització, hostilitat i acceptació. En aquest moment, estem entre la primera i la segona".
En les seves declaracions, el polític català expressa les similituds de Catalunya amb Portugal i sosté, remuntant-se al segle XVII, que aquest país podria no haver aconseguit la independència de l'Estat espanyol i avui seria una regió espanyola i Catalunya potser un Estat independent.

Carod-Rovira comenta també les raons per celebrar un referèndum d'independència a Catalunya el 2014 i defensa que "Catalunya no pot esperar més, el dèficit amb Espanya és insostenible. L'any passat, vam recaptar 140 milions d'euros per a institucions socials i Madrid es va quedar amb 127".

Carod-Rovira expressa l'objectiu del seu govern de promoure una major relació econòmica, cultural i educativa amb l'Estat portuguès i considera els vincles actuals insuficients i centrats més en les elits dels dos països que en les seves societats. "Els portuguesos han de deixar de veure Madrid com el centre neuràlgic de la política, la cultura i l'economia, i aprofundir en una visió multipolar", ressenya l'agència parafrasejant al polític català. "La meva gran obsessió -revela- és que hi hagi una península amb diferents pols de referència", on hi serien presents Lisboa, Madrid, Barcelona, Bilbao i Sevilla.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Estats Units

El jurat del judici a Trump demana orientació al jutge per valorar les proves

Barcelona
política

Puigdemont: “Amnistia històrica. Ens volien condemnar a la mort civil”

barcelona
guerra a europa

Alerta davant sabotatges i incendis provocats per Rússia

barcelona
tribunals

Nova data per a la vista prèvia d’al·legacions en ‘l’Operació Judes’

barcelona
guerra a europa

Rússia acusa l’OTAN de tensar les relacions per encoratjar atacs en territori rus

barcelona
guerra a europa

Almenys 550 nens han mort a Ucraïna des de l'inici de la invasió russa

barcelona
POLÍTICA

Plega l’alcaldable d’IPS-CUP de l’any passat i del 2019

Salt
política

Aragonès veu l’amnistia una “victòria de país”

barcelona
judicial

El TSJC no admet la querella de Vox i la denúncia de Cs contra la Mesa per la ILP sobre la independència

barcelona