França

Un motor que va posar el fre a la UE

França és membre fundador de les Comunitats Europees. La declaració del 1950 que va fer el ministre francès d'Afers Estrangers Robert Schumann sobre la necessitat d'una estructura permanent associant els estats del continent s'identifica sovint com l'acta fundacional de la construcció europea. És un dels quatre grans països de la UE i des d'aquesta posició ha estat un dels motors dels canvis en cada una de les grans etapes –mercat comú, mercat únic, euro i preparació del Tractat de Lisboa–. Malgrat tot, no pot amagar que juntament amb Holanda va frenar la darrera reforma institucional amb el «no» massiu dels francesos al referèndum del 29 de maig del 2005 sobre el tractat amb el qual s'instituïa una constitució per a Europa. Aquest fet va provocar una greu crisi institucional en el si de la UE i de rebot va servir per aprofundir les divisions internes del Partit Socialista (PS) francès, que mentre la seva direcció feia campanya pel «sí» els crítics encapçalats per Laurent Fabius van apostar pel «no». Tot plegat va tenir després la seva repercussió en les presidencials, en les quals es va imposar el conservador Nicolas Sarkozy i els socialistes es van acabar d'enfonsar amb la derrota de Ségolène Royal. Va ser l'època dels disturbis més importants que ha viscut aquest país en els darrers anys, amb importats revoltes socials als barris perifèrics de les grans ciutats que es van saldar amb més de 310 edificis cremats o destruïts i prop de 10.000 vehicles calcinats.

França, una república parlamentària amb un president escollit per sufragi universal directe, compta amb Nicolas Sarkozy des del 2007, quan va succeir Jaques Chirac. Sarkozy ha intentat donar un altre impuls al seu govern i a la UE, amb actuacions impactants per intentar fer-se un lloc en l'escena mundial. Aquest 2009 ha decidit un acció històrica, com ha estat la de reintegrar França en totes les estructures de l'OTAN, i ha reconciliat les deteriorades relacions amb els EUA. La presidència francesa de la UE, durant el segon semestre del 2008, ha demostrat que el president del Consell Europeu pot ser molt més que un càrrec simbòlic. Sarkozy va aconseguir donar un impuls gairebé definitiu al Tractat de Lisboa.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
unió europea

Presenten a Barcelona un manifest contra la militarització a la UE

barcelona
Eleccions europees

El CIS dona al PSOE la victòria a l'Estat espanyol

guerra a gaza

El gabinet de guerra israelià ordena reprendre les negociacions

barcelona
Política

L’oposició acusa Marín d’abandonar l’Hospitalet en el seu pitjor moment

L’Hospitalet de Llobregat
tribunals

El jutge pregunta les acusacions si cal ordenar la detenció dels qui no van declarar pel Tsunami

barcelona
nova caledònia

Macron fa una crida a la calma en la reunió amb els líders canacs

barcelona
política

Cid esmena Asens i situa al Hard Rock com a “element central de la negociació”

barcelona
àsia

Pequín inicia exercicis militars prop de Taiwan com a "càstig" contra el nou president

barcelona
Joaquim Albert
Cap de l’oposició a Malgrat de Mar (ERC)

“Els serveis no estan a l’alçada del que mereix la ciutadania”

Malgrat de Mar