Política

JOSEP FORT

ALCALDE DE SANT MIQUEL DE CAMPMAJOR PER ERC-AM

“Els petits necessitem més ajuda”

És pessimista i per això reclama més aportacions de les administracions

La xarxa d'abastament és la prioritat a curt termini

Josep Fort i Olivella, alcalde des de fa setze anys, procura no concretar gaire quan li pregunten si es tornarà a presentar: “Això sempre ho he decidit a l'últim moment. M'hi trobo bé, en aquesta feina, però la poden fer molts altres, començant pels regidors, que treballen tant o més que jo. Jo estic disposat a continuar, però n'hem de parlar”.

S

ant Miquel està predestinat a ser un poble dormitori de Banyoles?

No ho ha sigut mai! És cert que ara les coses estan canviant, però aquí s'ha viscut sempre de l'agricultura i la ramaderia. Podria ser que gent de Banyoles vingués a viure-hi perquè som un poble tranquil, preciós... Però no és pas la nostra intenció, que sigui un poble dormitori.

El futur econòmic implicaria el turisme?

Som un municipi rural, totalment disseminat i mai no tindrem un polígon industrial. Podria ser que el turisme relacionat amb la natura es convertís en una font d'ingressos complementària. A partir dels anys vuitanta van obrir-se negocis relacionats amb la natura, però no pas turístics, sinó dedicats a l'apicultura, l'horticultura ecològica i l'elaboració de formatges. Al turisme hi ha gent que s'hi dedica, però és una part petita de l'economia local. De la setantena de cases de pagès habitables del municipi, n'hi ha només dues de turisme rural. De restaurants, hi ha els dos de tota la vida i també un càmping, un campament juvenil, una casa de colònies, un alberg i una empresa d'esports d'aventura. En els últims anys, el sector no ha crescut. Les terres de conreu continuen sent la principal feina del poble, el que passa és que, a causa de la mecanització, hi treballa molta menys gent.

Tot i això, no han perdut població.

Ens mantenim, ja fa temps que estem al voltant dels 230 habitants. I tenim clar que no augmentarem d'habitants, mentre no puguem fer cases noves. Quan hi ha cases que queden buides, s'omplen de seguida.

Ha estat molt important mantenir l'escola, no?

Sí, ara hi ha dotze nanos i fins i tot n'hi ha un que és de Banyoles. Ep, però de mainada al poble sempre n'hi ha hagut. El que passava és que la majoria anaven a escola a Banyoles, per diferents raons, generalment perquè si els pares hi treballen, els és més còmode portar-los allà.Penso que l'escola rural s'ha de mantenir perquè, com que hi ha tan pocs alumnes, s'hi dóna una educació molt personalitzada i els resultats són molt bons. Surten molt ben preparats.

En els últims anys s'han fet obres importants, com ara la xarxa d'enllumenat o el nou ajuntament. Quins serien els grans temes pendents?

El primer de tots és l'abastament d'aigua. El projecte ja està fet. Té un pressupost de més de 900.000 euros, una quantitat grandiosa per a Sant Miquel, encara que el 90% estigui subvencionat. És l'obra més grossa que mai s'ha fet a Sant Miquel, esperada des de fa temps i complicada d'executar. Els tècnics estan treballant en el pou de captació, del qual esperem que surti aigua bona. Si no, vés a saber si haurem de pujar l'aigua de Banyoles. En qualsevol cas, la intenció és tenir-ho enllestit aquest any.

I el pla general?
Fa anys que hi treballem. Està aprovat inicialment, però per la burocràcia de les institucions l'hem de repetir. Comptem acabar-lo en el pròxim mandat. La idea és que continuem sent un poble rural, amb un creixement sostingut. En principi, hi hauria un sol lloc per fer-hi més habitatges, que seria la zona de Pocafarina, a partir d'algunes parcel·les grans.

Com veu el futur, des del punt de vista de les finances municipals?

Malament. Esperem que les administracions siguin més conscients de les dificultats que tenim els pobles petits. En un municipi amb tan pocs ingressos i tan dispers com és el nostre, per a qualsevol obra necessitem més que ningú l'ajuda exterior. Si les administracions rebaixen el percentatge que aporten als projectes, nosaltres no podrem suportar la resta. És indispensable que ens ho subvencionin amb un percentatge elevat. Potser la solució seria fer inversions més petites, de manera que per a les administracions l'import també fos més petit i ho poguessin assumir. No ho sé. La gent ha anat demanant cada cop més serveis, alguns, de vertadera necessitat, com ara l'aigua, o unes carreteres i camins en condicions. Al cap i a la fi, aquí també paguem els impostos, no? Però a diferència dels pobles grans, nosaltres no tenim ingressos i ens han d'ajudar més.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
ELECCIONS EUROPEES

La participació a l’Estat se situa en el 28% a les 2 de la tarda, set punts menys que el 2019

BARCELONA
eleccions europees

La participació cau a Catalunya i se situa en el 24,7%, deu punts per sota del 2019

barcelona
GUERRA A GAZA

Netanyahu insta Gantz a mantenir la unitat israeliana i quedar-se al govern de guerra

BARCELONA
àfrica

Almenys 42 morts en un atac d'una milícia vinculada a Estat Islàmic a la RDC

barcelona
PENÍNSULA COREANA

Seül reprèn les emissions contra Corea del Nord en resposta als globus-porqueria

BARCELONA
irlanda

Els primers resultats apunten a una caiguda del Sinn Féin a les municipals

barcelona
GUERRA A GAZA

El nombre de palestins morts en l’operatiu de rescat d’ostatges puja ja a 274

BARCELONA
ELECCIONS EUROPEES

Sánchez i Feijóo voten i animen a la participació

BARCELONA
política

El primer canvi d’alcalde pactat a Torredembarra, dissabte

TORREDEMBARRA