Política

Duel ajustat i amb un resultat imprevisible

Quatre dels cinc candidats a l'alcaldia de la Ràpita repeteixen com a caps de llista en les municipals d'enguany. Paradoxalment, només l'alcalde, Miquel Alonso (PSC), plega i cedeix el relleu al seu primer tinent d'alcalde, Josep Pitarch. Així, s'entreveuen pocs canvis en la correlació de forces al consistori, però el cert és que aquestes municipals fan preveure un canvi de cicle important a la Ràpita. I és que amb la marxa d'Alonso no només plega un polític històric present al consistori des de fa vint anys sinó que s'esvaeix per sempre l'ombra de la moció de censura que el gener del 2000 van subscriure contra ell els partits de l'oposició (CiU, Independents, ERC i grup mixt). Després de plegar Alonso no queda cap líder visible dels protagonistes d'aquella moció de censura i això pot fer més plàcides les relacions polítiques al consistori. A ningú se li escapa que la moció del 2000 va donar a Alonso la majoria absoluta el 2003 i que va obrir un abisme entre la coalició PSC-ICV i ERC. Ara això podria haver canviat i no és gens descartable que si PSC i ICV no sumessin prou per continuar governant a la Ràpita com han fet els últims vuit anys, ERC s'hi pogués afegir. El seu cap de llista, Josep Caparrós, confia mantenir-se com a tercera força més votada i voldria superar el topall dels dos regidors que fins ara ha obtingut ERC. Caparrós reconeix que sense Miquel Alonso la pròxima legislatura l'entesa entre els diferents grups “serà més fàcil”.

En joc hi ha disset escons i els resultats es preveuen molt ajustats. No hi haurà grans pujades ni baixades. El PSC i ICV, amb set i dos regidors respectivament, porten vuit anys governant. Estar al govern comporta un desgast, i més encara en un moment de crisi econòmica. Això pot fer perdre vots i regidors, tot i que tant Josep Pitarch (PSC) com Empar Pérez (ICV) estan molt satisfets de l'acció de govern. Destaquen que han complert el programa i que obres com ara el museu del Mar, la biblioteca o l'auditori estan executant-se. Per contra, CiU treu pit després de guanyar les autonòmiques. Ara té 4 regidors i amb tota probabilitat en guanyarà com a mínim un, després d'haver aconseguit el suport d'Unió. En les anteriors, els democratacristians van avalar una llista blanca liderada per Àlex Cervera, que es va quedar amb un regidor. Demà l'assemblea local ha de valorar la situació, ja que Cervera no formarà part de la llista encapçalada per Joan Martín Masdeu. “Estic decebut, però a aquestes altures és complicat poder presentar una llista independent”, va manifestar el mateix Cervera, que tampoc vol enterbolir un possible triomf de CiU. Martín està convençut que després de vuit anys la Ràpita demana un canvi i que Pitarch representa “la continuïtat” d'Alonso. Per Martín les coses no s'han fet bé i hi ha moltes obres que haurien d'estar acabades a mitges. Amb aquest panorama un pacte postelectoral PSC i CiU és complicat, per tant ERC pot tenir la clau, sempre i quan sume prou amb CiU i no siga necessari el PP, que confia pujar i aposta clarament per pactar amb els convergents.

Petits grans canvis
No es preveuen grans canvis en la correlació de forces a l'Ajuntament de la Ràpita, però una davallada mínima li pot representar al PSC perdre el govern i l'alcaldia.
LES CLAUS
El relleu d'Alonso.
La retirada de l'actual alcalde, l'històric Miquel Alonso, marcarà aquestes municipals. Deixa un candidat ben preparat, Josep Pitarch, no tan carismàtic però que l'oposició veu més dialogant.
Canvi de cicle.
CiU assegura que després de vuit anys de PSC i ICV, la població demana canvi.
Cinc candidatures.
A diferència de fa 4 anys, que Unió va donar suport a una llista blanca liderada per Àlex Cervera, ara els democratacristians faran part de la llista de CiU.
Josep Pitarch
Partit dels Socialistes de Catalunya
40 anys. Historiador. És per primer cop de cap de llista, però els últims 8 anys ha estat la mà dreta d'Alonso. No és tan carismàtic com el seu predecessor però és força conegut.
Joan Martín
Convergència i Unió
49 anys. Advocat. Repeteix com a candidat i aquesta vegada té el suport d'Unió, que en les anteriors municipals va avalar una llista blanca que va aconseguir un regidor.
Josep Caparrós
Esquerra Republicana de Catalunya
30 anys. Diplomat en empresarials. Es presenta per segona vegada i espera superar el topall dels dos regidors i mantenir-se com a segona força més votada a la Ràpita.
Empar Pérez
Iniciativa per Catalunya
43 anys. Advocada. És l'única candidata i creu que pot treure rèdit electoral de l'acció de govern. Diu que el pacte amb el PSC ha estat complicat però que sempre s'han entès.
Pedro Hernández
Partit Popular
60 anys. Comerciant. És la tercera vegada que és candidat; la seva formació tenia un regidor i confia arribar a tres. Diu que el pacte de les esquerres està totalment esgotat.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
política

Puigdemont exalça la feina feta per l’exili per poder aprovar l’amnistia

barcelona
àfrica

Sud-àfrica posa fi a tres dècades de domini del partit de Mandela

Barcelona
política

Illa es confessa “molt tranquil” sobre les negociacions postelectorals

barcelona
guerra a gaza

Netanyahu insisteix que no hi haurà un alto el foc permanent fins que Hamàs hagi estat destruït

barcelona
política

ERC diu que ja negocia el referèndum i Junts li pica el crostó

barcelona
amèrica del nord

Mèxic arriba a les urnes després d’una campanya amb 34 candidats assassinats

barcelona
política

L’ANC culmina la renovació de la seva cúpula, que presdirà Lluís Llarch

barcelona
ESTATS UNITS

Una condemna de conseqüències incertes

Los Angeles (Estats Units)

Un vidre més transparent

Banyoles