Política

CiU i PP intentaran evitar la reedició d'un tercer tripartit

terrassA ·

Les enquestes donen a CiU més opcions que mai per intentar un assalt a l'alcaldia, tot i que s'hauria de produir un cataclisme al PSC i necessitaria pactar, presumiblement, amb el PP. Disset candidatures dispersaran molt el vot

Dos mandats de tripartit i en vies d'acabar amb un tercer. Així es presenta el panorama a Terrassa després del 22 de maig, on el PSC ha estat hegemònic durant 32 anys i on en els darrers vuit –després de perdre la majoria absoluta l'any 2003 amb el relleu de Manuel Royes per Pere Navarro– ha governat amb ICV-EUiA i ERC, tot i tenir 13 regidors. El candidat de CiU per tercera vegada, el conegut parlamentari Josep Rull, té entre cella i cella canviar aquesta tranquil·litat electoral que sempre es respira en les eleccions al municipi.

A la ciutat del bon caliu polític –batejada des de ja fa anys com l'oasi terrassenc, a diferència de ciutats veïnes– Rull és l'únic que en algunes ocasions s'ha despenjat d'aquest guió qüestionant la gestió del tripartit en projectes com el del parc audiovisual, la compra del teatre Principal, la manca de sòl industrial, els plans de barris, la duplicació d'obres o la capacitat d'anestesiar i controlar les entitats, entre altres.

I a la tercera, amb el lema d'El millor canvi per a Terrassa, CiU vol fer créixer els sis regidors actuals i treure un vot més que el PSC. Les enquestes, fetes fa molts mesos, els donen, en el cas més optimista, un empat de regidors amb els socialistes, que ara en tenen 13, però s'ha de veure quina incidència té en l'electorat l'efecte retallades del govern de la Generalitat. En els darrers comicis nacionals del novembre, CiU va guanyar a Terrassa, però tampoc era la primera vegada que ho feia, tot i que sí que ho era amb una diferència tan alta de vot (37,3% per als nacionalistes i 20,14% per als socialistes). El socialista Pere Navarro no nega que el context general pugui tenir alguna incidència extrapolable, però en minimitza l'efecte, ja que la història demostra que el ciutadà té clar que vota en clau municipal. En qualsevol cas el tarannà de Navarro sempre ha estat dialogant i buscant el consens, i té el coixí de tranquil·litat que li dóna pensar que la reedició del tripartit és molt factible. I més, si es té en compte que també es va estendre la mà tant a ecosocialistes com a republicans quan tampoc els era necessari.

Amb tot, un dels beneficiats per aquest context pot ser el PP –com també pel context estatal– que estrena candidat, Gabriel Turmo, i que ha rejovenit molt la llista. És conscient que poden ser més decisius que mai i vol el quart regidor. Però els populars només ho seran si l'escenari és el de davallada del PSC i pujada espectacular de CiU, una combinació no descartable, però sí poc probable.

ICV-EUiA també s'apunta al discurs de partit decisiu, en aquest cas per garantir un govern d'esquerres. El seu candidat, Manel Pérez, és un dels actors i defensors principals de la feina feta en els tripartits. Els ecosocialistes acostumen a tenir garantit el vot d'un electorat fidel i tot fa pensar que tindran uns resultats estables.

I més ambigu per a alguns i equidistant per a altres és el discurs d'ERC, l'altre soci de govern, que va en coalició amb Reagrupament. El seu candidat, Isaac Albert, prefereix parlar de centralitat política, apel·lant a la condició de formació d'esquerres, però també a la d'independentista. De portes enfora no es casen amb ningú, demanant, d'una banda, a CiU que públicament digui que no pactarà amb el PP i, de l'altra, afirmant que no reeditaran el tripartit si no s'interioritza una altra manera de governar. De portes endins la màxim preocupació és mantenir els dos regidors i aturar l'onada de desgast que pateixen a nivell nacional.

A aquestes dificultats dels republicans s'haurà de sumar la presència de les CUP i de Solidaritat (SI), que els poden treure votants. Però no són els únics dels grans partits que estaran amb la mosca darrere l'orella. Fins a 17 candidatures es presenten , nou més que el 2007. Ciutadans (Cs) vol superar els 2.547 vots que va treure fa quatre anys i repeteix candidat, amb Javier González, i les propostes polítiques de Plataforma per Catalunya (PxC), Partit per Catalunya (PxCat) o Via Democràtica, totes amb discursos similars, poden treure vots a PP, PSC i CiU. Als populars els ha sortit una escissió a Terrassa, amb la formació Unió de Centre, i en el panorama municipal també s'ha incorporat a la lluita electoral el nou Partit Avança Terrassa (PAT), mentre que repeteixen el Partit Família i Vida (FiV) i tanquen les candidatures els Escons en Blanc, la Unificación Comunista de España i els ultradretans de la Falange Española.

Trencar amb la tradició de ciutat abstencionista Els candidats

La capacitat de mobilitzar l'electorat en una ciutat abstencionista tindrà molt a dir en la composició del pròxim ple. El 2007 es va enfilar al 55,7%, deu punts més que el 2003, fet que va permetre al PSC mantenir els 13 regidors tot i perdre 5.612 vots i a CiU, guanyar-ne un.

Pere Navarro

PSC

51 anys. Llicenciat en Biologia. Alcalde des del 2002.

Josep Rull

CiU

42 anys. Advocat. Diputat al Parlament, és el tercer cop que es presenta.

Gabriel Turmo

PP

43 anys. Advocat. Regidor des de 1995 i primer cop que és cap de llista.

Manel Pérez

ICV-EUiA

52 anys. Llicenciat en geografia i història. Tercer cop que és cap de llista..

Isaac Albert

ERC-Reagrupament

Nascut el 1969. Assessor financer. Repeteix.

Javier González

Cs

44 anys. Gestor en telecomunicacions. Repeteix.

Jaume Soler

CUP

Neix el 1975. S'estrena.

Joan Antoni Poca

Solidaritat (SI)

36 anys. Arquitecte.

Jesús Rodríguez

Unió de Centre (UCT)

42 anys. Inicis comunistes i va acabar al PP.

Alicia Peralta

Partit Avança (PAT)

48 anys. Doctora en Psicologia.

Les claus

Els pactes.

És tripartit pot tornar a sumar. I més si CiU puja. Rull prefereix no mullar-se parlant d'aliança amb el PP i espera que si són els més votats els deixin governar.

Crisi.

Xifra rècord de 21.676 aturats. Es va fer un pla anticrisi consensuat i s'han destinats romanents del pressupost a accions, però la xifra va creixent.

Atomització i abstenció.

Disset candidatures poden dispersar el vot i afectar els grans partits, però falta veure quin grau d'abstenció hi haurà i a qui perjudicarà.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.