Política

JOSEP MARIA COROMINAS

ALCALDE D'OLOT (CIU)

“Que ningú no s'esperi cap canvi irreflexiu”

El nou alcalde d'Olot diu que estan assimilant la nova situació i que tenen temps per davant per anar introduint la seva manera d'entendre el govern i la ciutat

Afirma que vol escoltar tothom i que articularà comissions ciutadanes en quatre àmbits

Corominas ha deixat enrere trenta anys de feina com a metge anestesista a l'hospital Sant Jaume d'Olot, el comarcal de la Garrotxa. Dedica els primers dies a situar-se al nou càrrec. Diu que li ha estat dur deixar els companys de feina, però hi afegeix que afronta amb molta il·lusió la nova tasca.
Volem institucionalitzar el diàleg permanent amb la resta de grups al consistori

Josep Maria Corominas repassa els primers dies com a alcalde d'Olot. Detalla el nou model d'organització que impulsa el seu equip i insisteix en articular la participació ciutadana.

Les sensacions són bones...

Sí, molt bones. Vaig pel carrer i em sento molt ben tractat.

Ha deixat moltes coses enrere?
Sí, companys de l'hospital amb qui he treballat durant trenta anys. He viscut emocions contradictòries. Ser escollit alcalde és una emoció que no es pot explicar, però fa mal abandonar els companys de feina. Haig de dir, però, que estic molt il·lusionat amb la tasca que tinc al davant.

Com han estat els primers dies?

Aterrar en una alcaldia com la d'Olot té el seu procés. Governarem com a mínim quatre anys i, per tant, farem les coses pas a pas. Estem assimilant la situació. A partir d'ara, cada regidor es reunirà amb la gent de la seva àrea per prendre contacte amb com està tot.

Algun cop d'efecte?

No. Que ningú no s'esperi cap canvi sobtat, ni irreflexiu. Això no vol pas dir, però, que el nostre projecte de ciutat i d'Ajuntament no sigui molt diferent del projecte que hi ha hagut fins ara.

Com s'han trobat l'Ajuntament?

Ordenat, amb un bon funcionament, sense urgències... i això ens permet fer les coses amb més calma. Agraeixo a l'equip de govern sortint el magnífic traspàs de poder que ens ha fet.

I la caixa, com està?
Amb un deute de 28 milions, però, amb unes finances en bon estat. Paguem a 60 o 70 dies.

Vostè ha insistit que s'ha de fer un pas endavant en participació. Com l'articularà?

Amb un diàleg permanent amb la resta de grups que han obtingut participació, que volem institucionalitzar; amb l'oferta als qui no han tingut representació de poder dur temes als plens a través de preguntes a l'alcalde en el torn de precs i preguntes, i amb la creació de comissions ciutadanes per a les quatre grans àrees del govern: serveis interns i innovació, promoció econòmica, cohesió social, urbanisme i medi ambient.

Ha parlat d'“aprimar” l'estament polític. Què vol dir?

El moment econòmic ens hi obliga, però, la idea base és que ens sembla bo que hi hagi una reducció horària dels regidors a l'Ajuntament i implantar la figura d'un gerent que doni coherència les directrius polítiques i les transmeti als tècnics. No és un model nou. L'han aplicat amb èxit a Sant Cugat i Figueres. Tot plegat quedarà reflectit en un pla de govern.

Què més inclourà?

Els grans objectius per anys i el seu reflex pressupostari, una gran voluntat de representació del municipi i un sistema d'anàlisi i control de com es duen a terme les grans línies polítiques.

El seu programa tenia quatre capítols. Com els concreta ara?

Volem fer costat a les empreses i al comerç i treballar per un parc dels volcans i pel turisme; continuar la feina feta en benestar social i en educació i reforçar-la si cal; buscar el contacte constant amb els barris i amb les entitats per millorar el dia a dia, i fer canvis a l'administració. Els canvis es notaran més quan puguem fer el nostre pressupost.

Temes clau. La plaça Mercat.

La volem fer nova per una qüestió estratègica. A ningú li agrada l'actual caixa verda i rehabilitar-la com ara està previst em fa por pels problemes que puguin sorgir. Farem un avantprojecte, el valorarem juntament amb la reubicació provisional de les parades, i, lògicament, prioritzarem l'opinió dels placers.

La variant.

El tram de la Generalitat està pendent dels últims estudis i de trobar partida pressupostària. La de l'Estat està a les beceroles. Pel nou govern, és prioritari.

I els estudis d'art.

Treballarem amb les universitats per aconseguir estudis universitaris i no necessàriament han d'estar lligats a l'art, per als quals ja tenim graus de disseny. Per nosaltres, és una qüestió estratègica. Poden ser un revulsiu econòmic i social.

El seu nom sona per a la Diputació. Com ho veu?

Que no és incompatible amb l'alcaldia i pot ser un benefici per a la ciutat. No he tingut, però, cap trucada del partit.

K

L'entrevista complerta a www.avui.elpunt.cat



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
GUERRA A GAZA

Israel anuncia la recuperació del cos d’un altre ostatge a la Franja

BARCELONA
MEDITERRANI

Desapareguts 23 migrants que havien salpat de Tunísia cap a Itàlia

BARCELONA
política

Lluís Llach, el més votat a les eleccions del secretariat de l’ANC

barcelona
CAUCAS

La presidenta de Geòrgia veta la polèmica llei sobre agents estrangers

BARCELONA
Memòria democràtica

Experts internacionals debaten sobre el turisme de memòria a Corbera d’Ebre

Barcelona
política

Junts demana repetir el vot exterior per “greus irregularitats”

barcelona
política

Sánchez i Illa treuen pit pels resultats del 12-M

barcelona
GUERRA A GAZA

Més d’una vuitantena de morts en nous atacs a la Franja

BARCELONA
ESLOVÀQUIA

El jutge allarga la presó preventiva a l’agressor del primer ministre Fico

BARCELONA