Política

la crònica

YPF era a la diana i Froilà dormia

“El rei fa de mediador amb l'Argentina?”, van demanar divendres a Santamaría,
i la portaveu va emmudir
“No és el millor moment
per ser rei”, avisa ‘Time', evocant les fatalitats d'Urdangarin i Froilà

Era la tercera pregunta que feien a Soraya Sáenz de Santamaría sobre la reacció d'Espanya a l'amenaça de nacionalització d'YPF del govern de l'Argentina, però era la primera que es referia a la mediació del cap d'estat. “El rei Joan Carles està fent de mediador amb el govern de Cristina Fernández?”, se li havia demanat divendres a la vicepresidenta espanyola. Sáenz de Santamaría, que compareixia flanquejada per Cristóbal Montoro (Hisenda) i José Ignacio Wert (Educació), va concedir als dos col·legues de gabinet el primer torn de resposta –sobre el pla antifrau fiscal i la reforma de les universitats, respectivament–, i es va regalar així uns segons de reflexió addicionals. A l'hora de respondre, va emmudir sobre el paper del rei i va instal·lar en les cròniques sobre la crisi de Repsol amb YPF la frase que ella volia: “Les mesures no s'anuncien, les mesures s'executen.”

En el moment de la resposta de la vicepresidenta a La Moncloa, María del Carmen Díez Oreja, que és l'ambaixadora espanyola a Windhoek (Namíbia), descansava ja després d'haver organitzat la repatriació del monarca. Espanya no té ambaixada a Botswana, on només hi ha un cònsol honorari: l'home de negocis italià Guido Renato Giachetti. Si l'ambaixada a Namíbia havia passat des de la matinada de dijous al divendres preparant el retorn del rei des de la seva destinació de cacera a la república sud-africana famosa per acollir caçadors d'elit oferint elefants com a objectiu, ¿no en sabia res una vicepresidenta espanyola que és la dona que més poder ha acumulat en la democràcia i que té sota la seva tutela els serveis secrets del CNI?

El silenci de Santamaría era l'epíleg d'una setmana sacsejada per a La Zarzuela, que arrencava dimarts amb la gestió informativa d'un accident sensible: les ferides de bala en un peu del nen Felip Joan Froilà (13 anys), nét del rei i fill de la infanta Helena i Jaime de Marichalar, quan feia pràctiques de tir en companyia del seu pare a la finca de Garray (Sòria) i utilitzant una escopeta de calibre 36, arma no apta per a menors de 14 anys. “Amb els nens sempre això”, argumentava la reina Sofia dimarts a les portes de l'hospital Quirón de Madrid. “Ja se sap, els nens sempre et donen ensurts”, corroborava la infanta Helena a l'uníson. L'ensurt del nen, no obstant això, obrirà un nou front judicial amb rèplica sísmica a La Zarzuela: el procediment a Marichalar per incompliment del reglament d'armes. Marichalar i la infanta Helena estan divorciats des del novembre del 2009.

El rei Joan Carles I encetava la setmana amb l'embolic judicial de Marichalar precisament quan el periple judicial del seu actual únic gendre, Iñaki Urdangarin, ha monopolitzat l'últim any arran de les irregularitats a l'Institut Nóos. El monarca va enviar el 2006 a Barcelona el lletrat José Manuel Romero Moreno, membre del Consejo de Administración de Patrimonio Nacional pròxim a La Zarzuela i que té el títol de comte de Fontao, per convèncer Urdangarin de liquidar la seva activitat i obrir una nova etapa professional a Washington. “Però al gendre això li va entrar per una orella i li va sortir per l'altra”, ha arribat a confessar Gregorio Peces-Barba, pare de la Constitució i amic personal del rei. Urdangarin sí que atendria el consell el 2009, però l'exili nord-americà no ha impedit que la seva visita a Palma a declarar davant del jutge Castro hagi esquitxat La Zarzuela.

Amb aquest paisatge de fons, l'últim número de la revista Time conclou amb cruesa analítica que “no és el millor moment per ser rei d'Espanya”. “Durant dècades els Borbons han evitat la classe de censura i escrutini públics que han assetjat altres monarquies europees”, indica el setmanari nord-americà. Time constata fins i tot l'absència de referències a rumors que han envoltat la Casa del Rei, des de “possibles amants o fraus econòmics, o trobades poc idònies amb xeics àrabs o ni tan sols l'afició especial a les píndoles per aprimar-se”. “Aquesta reticència està començant a canviar, gràcies en part als recents escàndols legals”, remata Time.

Per capgirar un 2011 propens a les fatalitats i endevinant que en plena crisi l'opinió pública jutjaria La Zarzuela també des del punt de vista econòmic, la Casa del Rei va fitxar al febrer com a nou cap de comunicació el periodista Javier Ayuso, de 56 anys, un veterà del periodisme econòmic que entre 1997 i 2009 va ser el responsable de comunicació del BBVA. Abans del seu fitxatge la Casa del Rei ja havia posat fi a 32 anys de secretisme divulgant que Joan Carles percep un sou de 293.000 euros. Sota la batuta d'Ayuso, però, el monarca s'ha declarat pròxim al drama de l'atur, com quan va confessar: “A vegades no em deixa dormir el problema de l'atur juvenil.”

La pregunta de la mediació del rei en l'afer YPF i la pregunta de si visitaria el seu nét, finalment, van tenir resposta ahir en forma de comunicat mèdic. Quan ell tornava de Botswana a Madrid, Cristina Fernández amenaçava Repsol obrint davant la premsa una capsa de xocolatines Milka i presumint en to patriòtic d'“haver aconseguit que ara es facin a l'Argentina”. Era de matinada i, a l'hospital Quirón, Froilà ja dormia.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.