Política

opinió

Amb el dret a decidir no s'hi juga

És el dret a decidir negociable com a contrapartida del suport a una investidura? O hauríem d'aïllar-lo de la investidura i situar-lo en el marc d'un gran acord a favor del dret a decidir que permetés sumar voluntats entre forces polítiques i molt més enllà d'aquestes? Crec que la resposta és força òbvia. Però la qüestió és, si això és així, perquè no ho estem fent de la millor manera possible?

En els darrers mesos, el dret a decidir ha estat subjecte a múltiples instrumentalitzacions. La primera d'aquestes, la del president de la Generalitat, que ha volgut fer de l'exercici d'un dret un acte d'adhesió personal i ha intentat treure'n profit. No crec que tot plegat hagi beneficiat el procés. És cert que avui el Parlament té un diputat més dels que tenia a favor del dret a decidir, però també és veritat que mai havíem tingut un Parlament amb vint-i-vuit diputats obertament espanyolistes o unionistes, com ara passa.

Ara, després de les eleccions, podríem entendre que, per poder exercir-lo, hauríem de fer el procés del dret a decidir carregant-nos de raons i de legitimitats. I això necessita temps – en el transcurs d'aquesta legislatura –i intentar sumar el màxim de voluntats. En segon lloc, necessita d'una agenda social paral·lela, la social. Hi ha qui havia teoritzat que en una profunda crisi social moltes persones s'acabarien adherint al projecte independentista com a millor sortida econòmica. Crec que els resultats demostren que això no és ben bé així, per les incerteses que tot procés d'aquestes característiques provoca i que alguns s'encarreguen d'explotar.

Avui necessitem desplegar un acord a favor del dret a decidir que el primer que faci sigui carregar-nos de raons, un consens que busqui crear consensos, entre formacions polítiques, però també amb organitzacions socials i sindicals, desplegar en paral·lel una potent agenda social, que evidenciï que el projecte de país va associat a un model de societat que lluita contra la desigualtat.

Però lamentablement, de la mateixa manera que el dret a decidir ha estat objecte d'un intent d'instrumentalització, tinc la impressió que aquest exercici l'acabarem degradant si el dret com a tal és objecte d'una negociació per donar suport al Govern. No havíem dit que era molt més que això? És un problema de dates –entenent que hi ha un compromís d'exercir-lo aquesta legislatura– o el problema real és com fem el procés? I si ens carreguem de raons i així se sumen el màxim de voluntats?

Tinc la impressió que estem atrapats en una doble debilitat. La primera d'aquestes, la debilitat del mal resultat de CiU. Però aquesta debilitat ha situat la centralitat de l'exercici del dret a decidir en el Parlament i no en el si del govern. I l'altra, la debilitat de la incomoditat d'aquells que els costa donar suport a CiU, un suport que segur que no volen dilatar en excés.

Potser per això, per la necessitat d'escurçar-ho en el temps, ara el debat és més la data que el com ho fem. Però el problema és que la suma de totes dues debilitats ens està portant a un procés mal fet. I cal recordar que per al país seria tan negatiu no fer el procés del dret a decidir, com també que l'acabem fent malament, frustrant el seu exercici posterior per moltes generacions futures.

És per això que m'agradaria fer un prec; que negociïn tot allò que creguin oportú, però que el dret a decidir no sigui moneda de canvi i que encetem un procés, un acord nacional pel dret a decidir, on hi siguem tots els actors, els polítics i socials.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
BESALÚ

Junts es compromet a posar al dia i climatitzar els centres educatius

BESALÚ
Política

Tortosa municipalitzarà el pàrquing de la plaça Alfons XII

Tortosa

La CUP defensa “lleis que treguin l’habitatge de les urpes dels fons voltor”

salt
unió europea

La CE aposta per tancar el procediment contra Polònia per l’estat de dret

barcelona
política

Una quinzena d’entitats demanen als partits compromís amb l’habitatge

barcelona
Política

El PSC guanyaria les eleccions, amb un empat tècnic entre Junts+ i ERC

barcelona
Rússia

Putin ordena maniobres amb armes nuclears tàctiques

barcelona
Política

Mor Joan Pujol, activista independentista de Sabadell

Política

El PP anuncia una manifestació contra l’amnistia el 26 de maig a Madrid

barcelona