Política

JxSí manté que només calen deu estructures d'estat noves

Alguns dels nous organismes són la Seguretat Social o el Banc Central

Pi-Sunyer assegura que la principal feina és reforçar els ens ja existents

La llista reitera que les pensions estan garantides

La feina més feixuga i dificultosa a l'hora de construir un nou estat és habilitar les estructures que l'han de sustentar, però Catalunya ja té molt de camí recorregut. Fins i tot només en caldrien una desena de noves perquè la resta ja estan en funcionament. Aquesta és la conclusió que extreu la candidatura de Junts pel Sí (JxSí) en el seu programa electoral, que té com un dels principals eixos el desenvolupament d'aquests organismes. Un dels que s'haurà de construir des de zero és la Seguretat Social catalana, que, segons la coalició, tindrà prou recursos per garantir les pensions i la resta de prestacions socials.

Al marge de la Seguretat Social –que a Catalunya s'anomenarà Agència de Protecció Social– altres estructures noves que s'hauran de crear són el Banc Central, l'autoritat catalana d'inversions i de mercats o el servei de correus. “Sobretot ens haurem de centrar a reforçar les que ja tenim”, va afirmar ahir el número 71 de la candidatura, Carles Viver Pi-Sunyer. El reforçament ha de consistir a destinar-hi més mitjans materials i personals. En aquest sentit, el jurista va recordar que s'oferirà als funcionaris de les administracions espanyoles la incorporació a les catalanes en les mateixes condicions. Per exemple, a l'Agència de Protecció Social es necessitaran entre 2.500 i 3.000 empleats.

Aquest àmbit és un dels més delicats, perquè el govern espanyol i el PP repeteixen una i altra vegada que les pensions no estaran garantides en una Catalunya independent. JxSí insisteix que aquest discurs de la por és mentida, perquè les prestacions catalanes funcionaran millor que les espanyoles. “Catalunya sempre ha tingut més superàvit en el sistema de repartiment de les pensions que la resta de l'Estat espanyol”, va asseverar la degana de la Facultat d'Economia i Empresa de la Universitat de Barcelona i número 72 de JxSí, Elisenda Paluzié. L'economista va posar èmfasi en la conversió de l'Agència Tributària Catalana en la hisenda pròpia, seguint el model de Suècia o Austràlia, i en la implantació de dos bancs: el públic, que seguiria l'estructura de l'actual Institut Català de Finances, i el central.

Aquestes estructures d'estat, però, no s'aprovarien formalment fins que Catalunya proclami la independència, ja que si es fes abans serien impugnades pel Constitucional. Això no treu que durant aquest període de transició es vagin preparant per tenir-les a punt quan es faci la desconnexió.

Preparats

El cap de llista, Raül Romeva, va lloar la feina que s'ha fet fins ara i va destacar que segurament no hi ha cap altre país al món que s'hagi independitzat que hagi tingut els deures tan fets i avançats com Catalunya: “Ho volem fer, es pot fer i sabem com fer-ho”, va reblar Romeva, que va remarcar que el projecte de l'estat català és “econòmicament viable, legalment creïble i políticament responsable”.

La BBC entrevista Romeva

La cadena de radiotelevisió BBC News World va emetre ahir una entrevista al candidat de Junts pel Sí, Raül Romeva, dins del programa Hardtalk, un dels referents de la cadena. Preguntat sobre la possibilitat que una Catalunya independent quedés fora de la Unió Europea, el cap de cartell va contestar: “Actualment sóc català, espanyol i europeu, i Europa no pot expulsar 7,5 milions de catalans”. També va afegir-hi que la causa catalana s'ha de resoldre democràticament.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.