Política

Memòria democràtica

L’antiga presó de Tarragona segueix les passes de la Model

L’espai es ressignifica com a centre difusor del seu passat franquista

“Si l’any 2016 vam tancar la Model, que va esdevenir més tard un equipament cívic, aquí a Tarragona reobrim l’antiga presó amb el mateix esperit i la mateixa voluntat”. Amb aquest símil, la consellera de Justícia, Drets i Memòria, Gemma Ubasart, ha inaugurat aquest dijous l’exposició Les presons de la repressió franquista a Tarragona a l’antic centre penitenciari de la ciutat, que es ressignifica per recordar el seu passat com a centre utilitzat pel règim per a perseguir la dissidència. “Dignifiquem la memòria democràtica de la ciutat i del conjunt de la demarcació”, ha afirmat la consellera.

El centre penitenciari de Tarragona va funcionar des de 1953 al servei del règim i en època democràtica va continuar tenint un ús carcerari, fins a principis de 2023. Actualment, l’edifici és la seu central dels Serveis Territorials del departament a la demarcació de Tarragona.

“Volem homenatjar totes les persones que van patir la repressió franquista i posar l’èmfasi en aquelles que van ser jutjades sense garanties processals, tancades en presons i executades”, hi ha afegit el director general de Memòria Democràtica, Alfons Aragoneses.

Des que els serveis territorials de la conselleria s’hi van instal·lar, s’hi han programat activitats culturals de diferent format i més d’un miler de persones han visitat l’espai només en el darrer trimestre del 2023.

L’exposició contextualitza la situació dels presos polítics i dels consells de guerra durant els primers mesos de la guerra al Camp de Tarragona i ho personalitza en el cas de Joan Granell Martorell, veí de Cambrils, una de les 690 persones de la demarcació afusellades arran d’un procediment sumaríssim. La mostra repassa els diferents centres que van funcionar com a presons o llocs transitoris de reclusió a Tarragona, com ara la construcció romana coneguda com a “presó de Pilats”. L’antiga presó va ser construïda per centenars de soldats republicans sotmesos a treballs forçats.

També s’explica el perfil dels reclusos i les condicions de vida carcerària, així com les darreres execucions per garrot vil a l’Estat, que van ser les de Georg Michael Welzel i Salvador Puig Antich, a Tarragona i a Barcelona respectivament, el mateix dia 2 de març de 1974.

L’exposició ofereix la possibilitat de participar en visites guiades.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
amèrica del nord

Claudia Sheinbaum guanya les eleccions i serà la primera dona presidenta de Mèxic

barcelona
Eleccions europees

Europa, sota l’ombra russa i xinesa

Brussel·les
Ruben Wagensberg
Diputat d’ERC, exiliat a Suïssa acusat pel cas Tsunami

“L’amnistia és una victòria política incontestable”

Barcelona
Pep Berga
Alcalde d’Olot (Junts)

“M’hi haurien d’insistir molt; vuit anys està molt bé”

Olot
Jordi Gasulla
Cap de l’oposició (CUP)

"No volem ser l’eterna oposició”

Olot
amèrica del nord

Mèxic vota en les eleccions més grans de la seva història

barcelona
Política

Illa recepta “humilitat” en les converses per a la investidura

barcelona
guerra a europa

Zelenski acusa la Xina d’obstaculitzar la cimera de pau a Suïssa

barcelona
iran

L’expresident iranià Ahmadinejad vol tornar a aspirar al càrrec

barcelona