Política

anàlisi

Blocs electorals, fins quan?

Ara fa dos anys es van entregar al consell de govern de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals els resultats d'un estudi encarregat pel mateix consell sobre la regulació de la informació electoral als mitjans públics europeus.

L'objectiu de l'encàrrec era clar: esbrinar si hi havia blocs electorals a Europa. Es van estudiar nou països, entre els quals els més rellevants de la UE, i no es van trobar blocs electorals en cap. Durant les campanyes electorals, França, Alemanya, Itàlia, Holanda i el Regne Unit tenen en compte la representació parlamentària dels partits a l'hora de distribuir el temps informatiu, però sense que en cap cas això es tradueixi en l'establiment de forquilles matemàtiques com passa a casa nostra.

L'actualitat informativa, l'emergència de nous partits i la pèrdua de suport públic d'altres, així com l'obligació de cobrir informativament els partits extraparlamentaris, són situacions que els fan matisar aquesta proporcionalitat.

Tanmateix, la proporcionalitat matisada i sense forquilles no és tot el que trobem a Europa. Els mitjans públics de Portugal, Finlàndia, Suècia i la Bèlgica flamenca tenen l'obligació d'aplicar criteris d'igualtat de tracte a tots els partits polítics que es presenten a les eleccions. I el que és més important, cap país dels estudiats permet que una junta electoral digui als periodistes com han de fer la seva feina. Cal dir-ho ben alt i clar: els blocs electorals que s'han tornat a imposar als mitjans públics catalans aquestes eleccions són una excepció a Europa. Fins quan?

Membre del grup de recerca Unica de la UPF



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
índia

Modi es proclama guanyador electoral malgrat que no té majoria

barcelona
guerra a gaza

Biden pensa que Netanyahu allarga la crisi per a mantenir el poder

barcelona
política

L’ocupació dels escons al Parlament torna a l’eix esquerra-dreta

barcelona
guerra a europa

Ucraïna augmenta els atacs en Kursk i manté la pressió sobre Belgorod

barcelona
política

La llei de protecció digital als nens tipifica com a delicte els ‘deep fakes’

madrid
guerra a gaza

Ultraortodoxos secunden la proposta de treva per a alliberar ostatges

barcelona
guerra a europa

Kíiv reivindica el seu primer atac amb armes occidentals a territori rus

barcelona
política

L’amnistia deixarà sense efecte uns 100.000 procediments sancionadors a manifestants

barcelona
judicial

Ordenen investigar tortures de la Guàrdia Civil a un CDR

barcelona