Salut

Bisturí, artroscopi i Google Glass

Una clínica utilitza el prototip d'ulleres per transmetre una operació a tot el món

S'exploren les seves possibilitats en telemedicina i formació

Pedro Guillén, doctor de la clínica Cemtro de Madrid, va oferir ahir una classe mestra que es va poder seguir als cinc continents sobre l'ús en una intervenció quirúrgica de dues noves tècniques per guarir lesions al genoll: l'artroscopi sense cables i l'implant de condròcits autòlegs (cèl·lules de cartílag cultivades del mateix malalt). Ho va fer utilitzant un altre element de tecnologia punta, les Google Glass, que van transmetre en directe l'operació a uns 280 hospitals i universitats de tot el món, on va ser seguida per centenars d'especialistes.

La classe mestra es va fer combinant en una sola pantalla les imatges d'alta definició de tres fonts diferents: l'artroscopi, una càmera present a la sala i les ulleres que duia Guillén, que permetien tenir una visió subjectiva del que estava fent exactament el cirurgià. A més, mitjançant el sistema de videotrucades de Google (Hangout), el doctor va poder conversar durant la intervenció amb un col·lega seu que tenia experiència en una intervenció similar.

Aquesta iniciativa volia posar a prova les possibilitats de les ulleres de Google com a eina per practicar la telemedicina o la formació a distància, i els participants en l'experiment d'ahir en van acabar força satisfets. “En un futur, aquesta tecnologia permetrà operar en llocs remots, com ara la primera línia de guerra, gràcies a l'assistència de professionals més qualificats”, explicava el doctor Guillén poc després de la intervenció.

Perquè això passi, però, haurà de passar un cert temps, perquè ahir hi va haver alguns problemes tècnics que van impedir que tot rutllés perfectament. En alguns moments les ulleres van perdre la connexió, la càmera que incorporen va mostrar les seves limitacions davant dels contrastos de llum de la quiròfan i el fet que el doctor portés també ulleres correctores de visió li va dificultar sentir-hi bé amb el sistema de ressonància cranial. “Ara mateix, les ulleres per si soles encara no són útils per a la telemedicina, però tenen un grandíssim potencial i per això seguirem investigant en aquest camp”, explicava ahir el doctor Íñigo Espert, que va ser present en la intervenció. De fet, la clínica Cemtro farà una enquesta als centenars d'especialistes que van seguir la intervenció per valorar-ne la utilitat i rebre suggeriments per millorar la telemedicina del futur.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

El CCM diu que s’ha estalviat 2,11 milions d’electricitat des del 2021 pel sanejament d’aigües

Mataró
ensenyament

L’exposició ‘Vedruna, 200 anys fent història’ s’inaugura a Girona

Girona
GIRONA

Talaran uns 150 arbres morts en 40 carrers de la ciutat

GIRONA
societat

L’arquebisbe dessacralitza l’Església de l’Esperit Sant tot i la resistència dels feligresos

barcelona

Premià de Mar tira endavant amb el nou model de selectiva enmig de les protestes veïnals

premià de mar
girona

Estudiants de secundària de la demarcació creen 17 cooperatives experimentals

GIRONA
urbanisme

S’enllesteixen els treballs de rehabilitació de dues antigues adoberies de Vic

vic
GIRONA

L’IAS incorpora la nova promoció de residents

GIRONA
societat

Conveni entre l’Espai LGTBI i l’Observatori contra l’LGTBI-fòbia

girona