Regines d'Illa, resurrecció per Setmana Santa

130 coristes i 40 músics mantindran la tradició illenca aquest diumenge, 4 d'abril

Calma, descans i placidesa. En aqueixes hores matinals, les parets d'Illa aguanten la foscor nocturna i capten el sol ixent vingut d'Orient. La vila adormida es desperta al so dels tambors anunciadors de la resurrecció de Crist. Barri rere barri, l'esquadra tamborinera envaeix els espais, s'endinsa en els carrers estrets i omple les places convertint la ciutat en un estrany escenari processional. La comitiva avança d'un pas segur, ritmat i equilibrat. El veïnat despert pel rebombori s'assabenta de l'esdeveniment. Avui és dia de Regines! Ací, la solemnitat i el recolliment ocupen el lloc. La població, sòbria, atenta i devota, espera la vinguda imminent del Crist ressuscitat. Una atmosfera particular s'instal·la a la plaça de l'ajuntament. El martelleig timbaler s'ha esvaït en la multitud silenciosa deixant entendre la importància del moment. A les vuit en punt, portats i acompanyats sota la mirada apassionada de la gent, els misteris del Crist i de la Verge s'avancen. Tota la càrrega emocional s'escampa pels voltants en el punt més àlgid de la cerimònia, l'Acato! L'encontre entre la Mare i el Fill, entre el Crist ressuscitat i la Verge Maria esdevé una escena impregnada d'amor de passió i de sensacions especials, tal com ho detalla Marcel Capilaire, illenc de tota la vida. «Personalment, és un moment solemne, d'emoció intensa i de recolliment en un lloc on el món s'ha aturat i on tot esdevé harmoniós i extraordinari.» Coneixedor de la litúrgia, explica: «El moment culminant té lloc a l'Acato, si bé quan comencen les interpretacions de les Regines hom té la pell de gallina», i hi afegeix amb fermesa: «S'ha de viure.»

Al mig de la plaça, 130 coristes i 40 músics posen nota i veu cantant la Regina de Coll, precedint així la marxa processionària cap als Jardins del Comte. Encara s'ha de recórrer el carrer de la Santa Creu i tornar a l'església de Sant Esteve, amb les espatlles fatigades, els portadors s'intercanvien mentre la comitiva segueix. A l'entrada dels misteris a l'església, els cant de les Regines de Coll i Colomer enllesteixen el cerimonial tot deixant petjada d'una experiència extraordinària. Autèntiques i originals, les Regines d'Illa s'emmarquen dins les festes de Setmana Santa i tota la seua litúrgia. Precedides dels Goigs dels Ous, iniciats per Quaresma, acaben el mateix diumenge de Pasqua. Avui consolidades, les Regines i els Goigs dels Ous pertanyen al patrimoni cultural català i expressen l'ànima de la vila d'Illa, on la dita popular afirma: «A Perpinyà mor el Crist, a Illa ressuscita.»



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Beques a la Garrotxa per impulsar la formació dels joves

olot

El Clínic presenta un dispositiu sense fils per prevenir la mort sobtada

Barcelona

Obre, al centre, una botiga de la marca Beatriz Furest

girona
societat

Els Mossos admeten que el robatori de coure no es resoldrà aviat tot i augmentar la vigilància

barcelona
Urbanisme

Barcelona inicia el procés per fer definitiu l’urbanisme tàctic de Sant Antoni

Barcelona

Les persones que treballen necessiten cada cop més l’ajuda de Càritas

girona
Urbanisme

Un circuit verd connectarà totes les muralles i fortificacions de Tortosa

Tortosa

El Museu d’Història estrena itinerari basat en els escrits de Josep Turon

girona

Reclamen que no treguin el barracó de l’escola perquè és l’únic refugi climàtic

CORNELLÀ DE TERRI