Societat

Totes les cries del musclo del Delta acabaran provenint de Roses

La campanya del musclo s’ha encetat aquest divendres oficialment des de la badia dels Alfacs, on s’hi concentra el 90% de les muscleres del Delta. En aquest espai, segueix informant l’Acn, n’hi ha una norantena, que juntament amb la setantena que es troben a la badia del Fangar, es calcula que es produiran tres milions de musclos. És la previsió que fa la Federació de Productors de Mol·lusc del delta de l’Ebre, que es mostra optimista tant a curt termini com a llarg termini.

En aquest context, es preveu extreure fins a 50.000 quilos de musclos criats prèviament a la badia de Roses, en el marc d’una aliança entre productors gironins i ebrencs. Es tracta d’un projecte conjunt amb què es busca d’una banda adaptar aquesta producció i fer-la més resilient al canvi climàtic en termes de salinitat i temperatures de l’aigua i de l’altra, promoure un salt qualitatiu en aquest mol·lusc. “La llavor com més a prop, millor; el transport sempre és un estrès per a la llavor i el que hem comprovat enguany és que s’està comportant d’una manera òptima”, ha constatat Gerardo Bonet, gerent de la Federació de Productors de Mol·lusc del delta de l’Ebre.

Aposta per la cria de proximitat

El projecte ha seguit endavant després d’una prova pilot exitosa, on s’ha pogut comprovar l’adaptabilitat de les cries provinents de Roses a les badies del Delta. En aquesta primera ocasió, aquesta llavor representa menys de l’1% del total de la producció, però la intenció és aconseguir que en un període d’entre quatre i sis anys, totes les cries de musclo siguin de proximitat i no s’hagi de dependre del mercat internacional, com fins ara.

La proposta, que compta amb el suport del departament d’Acció Climàtica, espera desplegar-se en la seva totalitat de forma progressiva. El director territorial d’Acció Climàtica a Terres de l’Ebre, Jesús Gómez, ha remarcat que per fer-ho possible caldrà superar qüestions administratives i tècnics per anar augmentant el transport d’aquestes llavors. Malgrat tot, Gómez ha posat en valor la importància de comptar amb producte de proximitat i d’alta qualitat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Has superat el límit de 5 articles gratuïts d'aquest mes.

Continua llegint-nos per només

1

Passi d'un dia

48

Subscripció anual

Ja ets subscriptor?

Inicia sessió

[X]

Unes 16.000 persones visiten el festival Palamós Terra de Mar

palamós

La 3a Oncotriatló recapta 8.500 euros pels malalts de càncer

llançà
educació

La UAB crea una càtedra per a la salut dels professionals sanitaris

Cerdanyola del Vallès

El Girovi tanca l’edició rècord amb més de tres-centes mostres de vins

girona
Tecnologia

Barcelona obre una oficina per recrear memòries amb intel·ligència artificial

Barcelona

15 colles locals participaran al 62è Carroussel Costa Brava

palafrugell

‘Pájaros’ i ‘El fred que crema’ s’imposen al primer festival de cinema

blanes

La polèmica ‘invasió’ de la fórmula 1 a Barcelona

Barcelona

Un gran memorial a cel obert

Portbou