Societat

lleida

La crisi fa créixer la pesca furtiva als rius de Ponent

Els furtius són majoritàriament estrangers i dediquen la pesca a l'autoconsum i al mercat negre

Les societats de pesca es queixen perquè pesquen sense cap control espècies protegides

La crisi econòmica ha provocat un augment de la pesca furtiva. Així ho denuncien alguns col·lectius de pescadors del Segre i els seus afluents. Durant els darrers tres anys, els pescadors federats han detectat un increment “molt important” de la competència de furtius que pesquen sense cap control de les peces de capturen, que destinen al consum propi i a la venda fora de cap control sanitari.

Els punts més negres són els trams més alts del riu Segre, sobretot al voltant del pantà d'Oliana, el Segre mig cap a Camarasa, a la Noguera, i diversos punts del Pirineu en el recorregut dels rius Noguera Pallaresa i Noguera Ribagorçana. Les espècies preferides són la carpa, el barb i el lluç de riu. Segons han detectat els agents rurals, els xinesos busquen sobretot carpes i els furtius romanesos, els lluços.

“Ho hem denunciat diverses vegades als agents, però és difícil fer-ne un seguiment exhaustiu en tots els trams de riu”, expliquen des de la societat de pesca de Balaguer. Els furtius solen estrangers amb pocs recursos, principalment de nacionalitat romanesa i també d'Amèrica llatina.

Des de la Generalitat no han facilitat dades d'actuacions contra els furtius als rius però fonts properes al departament d'Agricultura expliquen que aquest increment s'ha produït i ha posat en guàrdia les autoritats. També ha comportat algunes situacions curioses: al Pallars, per exemple, els furtius provinent d'altres països han reintroduït, sense saber-ho, una forma de pesca tradicional dels rius pirinencs: el bergat, una xarxa en forma d'embut feta amb cordes d'avellaner i que va ser prohibida a principis del segle XX. L'embut té un peix petit a dins com a esquer i una entrada que només s'obre en una direcció. Ara, els agents rurals han detectat al Noguera Pallaresa sistemes de pesca similars. Es planten a la riba del riu quan es fa de nit i els van a buscar abans que surti el sol.

“De tant en tant trobo fils posats per a les carpes; nosaltres les hem de tornar a l'aigua però ells se les emporten i fan disminuir la població”, es queixa un pescador a Camarasa.

LA XIFRA

600
euros
és la multa màxima per pescar sense llicència i per no retornar a l'aigua els barbs i les carpes.

I a l'estiu, pesca de lleure

A l'estiu, a la pesca furtiva
per motius econòmics s'hi afegeix la de lleure però sense llicència. Aquests pescadors, que proliferen a prop dels càmpings del Pirineu i el Prepirineu, pesquen amb canya, una pràctica menys agressiva que les trampes que es deixen tota la nit, i
alguns deixen anar les captures al riu, com és obligat
en la majoria d'espècies. Els seus practicants també s'arrisquen a una multa important dels agents rurals:
de 60 a 600 euros, segons
la captura.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

El Celler de Can Roca, un dels premiats en polítiques de recursos humans

girona
SERVEIS

Restablerta la circulació entre Tarragona i Torredembarra però amb limitacions

Tarragona
alemanya

Ja són cinc els morts en les inundacions de Baviera i Baden-Württemberg

barcelona
SOCIETAT

Protesten contra la fira de drons pels vincles amb la indústria armamentística

Barcelona

Nova campanya amb descomptes per esterilitzar animals de companyia

porqueres

Proposen les Aules Sènior de Mataró per rebre la Creu de Sant Jordi

Mataró
societat

Alerten d’un intent d’estafa simulant ser el compte oficial de la Casa Natal de Dalí

figueres
SERVEIS

Sabadell avança la temporada de piscines per la calor

Sabadell
societat

La Plaça del Vi acollirà la 8a edició de la Fira del Llibre Infantil i Juvenil

girona