Reportatge

Una volta de pel·lícula

Escenari de nombrosos films i molt diferent d'altres senders de la costa, el camí de ronda de s'Agaró té una gran bellesa arquitectònica

Tant per la seva amplitud com per la seva bellesa natural i arquitectònica, el camí de ronda de s'Agaró, que pertany al nucli de Castell-Platja d'Aro, al Baix Empordà, és molt diferent de la resta de camins que voregen la Costa Brava. Ideal per recórrer en qualsevol època de l'any, tot passejant es pot gaudir del paisatge però també del prestigi i del glamur que envolten aquest recorregut, escenari de nombroses pel·lícules. Destaquen especialment Pandora (1950), amb Ava Gardner i Mario Cabré; Mr. Arkadin (1954), dirigida per Orson Welles, i Mar adentro (2004), del cineasta espanyol Alejandro Amenábar. S'Agaró, però, no es pot entendre sense el paper determinant que hi va tenir l'arquitecte Rafel Masó per fer de la zona un petit poble català integrat al medi. Aquest estil es percep perfectament en la casa Senya Blanca (1924), les pèrgoles de la plaça del Roserar, la casa Sibils (1929) o la casa Gorina (1931). Simultàniament es van desenvolupar noves construccions: el luxós hotel Monumental, els banys de Sant Pol i l'Hostal de la Gavina, i s'Agaró es va convertir en punt de trobada d'artistes i homes de lletres, de teatre i de polítics catalans i d'arreu. La vila va emprendre de nou l'activitat constructiva el 1941 amb la intervenció de l'arquitecte Francesc Folguera, responsable de l'església de Nostra Senyora de l'Esperança, de la loggia de Senya Blanca i també del camí de ronda que proposem, declarat bé cultural d'interès nacional.

El camí no té pèrdua. Situats a la platja de Sant Pol, deixant a la dreta una zona de dunes recuperada, s'arriba als Banys de Sant Pol. Continuant el camí de fustes transversals, s'arriba a l'entrada de la urbanització de s'Agaró. Marca l'inici del recorregut un rètol vermell, punt d'inici de les visites guiades que l'Oficina de Turisme ofereix gratuïtament els dijous (en català i francès) i divendres (en castellà i anglès), sempre a les 19 hores (fins a l'11 de setembre). Caldrà seguir el camí de ronda (sempre senyalitzat amb les marques horitzontals blanques i vermelles que identifiquen el camí com a GR 92) per arribar al mirador de Punta d'en Pau, una magnífica balconada que domina la platja de Sant Pol i des d'on es pot apreciar el paisatge abrupte i rocallós de la Costa Brava. La ruta continua envoltada d'una zona boscosa fins a arribar a Senya Blanca, primera edificació de tota la urbanització. A partir d'aquí, es comencen a trobar les cases senyorials i burgeses i multitud d'arbres i jardineres. No es pot deixar perdre la plaça del Mirador amb la seva espectacular pèrgola. Cal seguir per l'ample camí que portarà fins a l'escalinata de la cala de sa Conca per arribar a la fi del trajecte, al costat del Port Nàutic.

Aquesta és una bona època per disfrutar d'aquest recorregut, ja que el visitant es pot refrescar a les cales mentre fa camí. A més, es pot aprofitar l'ocasió per conèixer també Castell d'Aro i el mercat medieval que ofereix aquests dies. Presenta una cinquantena de parades amb productes artesanals i d'alimentació, que es complementen amb un atapeït programa d'activitats relacionades amb l'època medieval .

FITXA DE LA RUTA

El camí de ronda de s'Agaró surt de la platja de Sant Pol (als peus de l'Hostal de la Gavina), i s'hi pot arribar des de Sant Feliu de Guíxols o Platja d'Aro, o directament des de la carretera C-65 a la sortida de Castell d'Aro.
Oficina de turisme Castell-Platja d'Aro. Mn. Cinto Verdaguer, 4. Tel. 972 817 179 www.platjadaro.com
Museu de la Nina. Plaça Lluís Companys, 1. Tel. 972 817 284

Passeig per carrers històrics i visita a nines de diferents països

J.P.

El mercat medieval omple aquests dies el nucli històric de Castell d'Aro, configurat pels carrers del Carme, Hospital, Castell, Sol i Major, l'església parroquial de Santa Maria, la plaça del mateix nom i el mateix castell de Benedormiens, declarat oficialment bé cultural d'interès nacional. També és molt popular el Museu de la Nina, inaugurat el 1997. Conté la donació de nines de Josefina Teixidor i també la col·lecció privada de Neus Borrell. El museu s'ha especialitzat en nines de diferents països i de gran valor museístic, com ara la Pepa, la figura més emblemàtica.

Vila amb castell

J.P.

Origen de la vila de Castell d'Aro, el castell de Benedormiens apareix documentat per primer cop el 1041, quan nobles i autoritats religioses lliuren al monestir de Sant Feliu de Guíxols la custòdia del castell amb l'obligació de protegir la zona. Al voltant del castell es va formant el poble, mentre les masies més allunyades es fortifiquen i fins i tot s'edifiquen torres de defensa. El 1970 l'Ajuntament n'encarrega la primera restauració. Se'n conserva la part més antiga, del segle XI, la més propera a l'església.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
crònica

Els primers batecs de Temps de Flors

Girona
PLATJA D’ARO

Retiren una terrassa del passeig marítim per impagaments

PLATJA D’ARO

Malvivint de nou al ras

Badalona

Una comunitat universitària a Girona

gastronomia

Setze dies per assaborir l’arròs mariner de Tarragona

Tarragona
SALUT

Alerten de llaminadures amb un component del cànnabis

BARCELONA

L’Ajuntament de Mataró ha d’indemnitzar amb 49.000 euros una extreballadora

mataró
URBANISME

Roquetes vol quedar exclosa de la zona inundable per poder construir

ROQUETES

Denuncien una “sobreocupació crònica” del centre d’acollida de la Misericòrdia

girona