Societat

gastronomia

Escalfant motors per ser ‘Regió Mundial de la Gastronomia 2025’

El govern n veu la gastronomia com “una palanca per transformar el model turístic” i adaptar-lo al s. XXI

La Fundació Alícia, l’Acadèmia Catalana de Gastronomia i Nutrició i el Bulli Foundation expliquen la importància d’aquesta distinció per la destinació enogastronòmica

La Fundació Alícia, l’Acadèmia Catalana de Gastronomia i Nutrició i el Bulli Foundation son peces essencials que han fet que Catalunya hagi aconseguit la distinció ‘Catalunya, Regió Mundial de la Gastronomia 2025’. Avui, els responsables d’aquestes tres entitats, pilars de la gastronomia i de la difusió gastronòmica a casa nostra, el president del Bulli Foundation, Ferran Adrià, el director general de la Fundació Alícia, Toni Massanés i el president de l’Acadèmia Catalana de Gastronomia i Nutrició, Carles Vilarrubí, han presentat al costat dels consellers implicats en aquest esdeveniment, el d’Empresa i Treball, Roger Torrent, i el d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, David Mascort, la campanya d’adhesions que acompanyarà la distinció ‘Catalunya, Regió Mundial de la Gastronomia 2025’ amb l’objectiu de donar a conèixer el project. L’acte s’ha fet als jardins del Palau de Pedralbes. Han explicat que hi ha unes dues-centes entitats, agents i persones que pertanyen al sector productiu, de la restauració o el turisme enogastronòmic que fan costat a aquesta distinció. Per això avui al Palau de Pedralbes hi havia productors, artesans, xefs i empreses d’experiències turístiques gastronòmiques.

La ramadera i membre del Consell Rector de la Cooperativa Cadí; Laia Angrill i la presidenta de la cooperativa Dones Arrosseres del Delta, Marcel·la Otamendi, han posat l’accent en la part productiva afirmant que la Regió Mundial de la Gastronomia és molt important per reconèixer el treball del sector primari i per posar en valor la producció alimentària catalana.

La cofundadora de La Gastronòmica, Clara Antúnez, i el director i xef de l’Hotel Gastronòmic Algadir del Delta, Joan Capilla, han centrat la seva conversa en les experiències turístiques enogastronòmiques i han remarcat que la distinció serà un gran altaveu perquè arreu del món ens coneguin com a destinació enogastronòmica.

Finalment, la periodista especialitzada en enogastronomia, Ruth Troyano, i la presidenta de la Federació Catalana d’Associacions del Gremi de Flequers i presidenta del Gremi de Flequers de la demarcació de Barcelona, Mònica Gregori, han parlat de la importància de la comunicació i el màrqueting per projectar al món la potencialitat de la cuina catalana i la seva oferta enogastronòmica.

El conseller Torrent ha afirmat que “la gastronomia és una palanca que ens ha de permetre transformar el model turístic actual per un de nou adaptat als valors i principis del segle XXI” i ha posat en valor el turisme enogastronòmic que, ha dit, “contribueix a aquest nou model perquè aporta un visitant que té una despesa un 20% superior, viatja durant tot l’any i ho fa per tot el territori. És un tipus de turisme que ens ajuda a impulsar un model més responsable i sostenible”.

De la seva banda, el conseller d’Acció Climàtica ha destacat que aquesta distinció “és una oportunitat per fer valdre la feina que fan els productors i productores del nostre país”. “És una eina més per permetre que la nostra pagesia es guanyi la vida dignament. Serà una festa de país, que farà arribar els nostres productes dins de les nostres fronteres però també fora”, ha dit.

La Regió Mundial de la Gastronomia és una iniciativa impulsada per l’Institut Internacional de Gastronomia, Cultura, Arts i Turisme (IGCAT) que té com a finalitat destacar i promoure aquelles regions que contribueixen activament en la millora de la qualitat de vida de la ciutadania, posant en valor les diferents cultures alimentàries, l’educació per a la salut i la sostenibilitat i la innovació gastronòmica. El mes de juny de 2023, es va conèixer que la candidatura catalana havia estat escollida per ostentar aquesta distinció l’any 2025.

Primera regió europea

Catalunya és la primera regió europea en rebre aquesta distinció. ntre les noves iniciatives que es promouran l’any vinent amb l’objectiu de reflectir el model i els valors gastronòmics que han dut Catalunya a ser la primera regió europea a ser reconeguda amb aquesta distinció destaca el llançament de la nova ruta enogàstronomica «Tasta el Grand Tour de Catalunya» que permetrà descobrir Catalunya a través del paladar seguint l’itinerari del Grand Tour de Catalunya. També es durà a terme una estructuració de l’oferta enogastronòmica de Catalunya mitjançant un Gastro Mapa amb els principals destacats de la destinació i vinculat amb les Denominacions d’Origen (DO) del vi i les Indicacions Geogràfiques Protegides (IGP) de Catalunya.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Meteorologia

Prop de 1.200 trucades al 112 fins al matí relacionades amb la pluja

Barcelona

Es vol fomentar l’ús del català en el sector de la bicicleta

girona
societat

Nova protesta dels funcionaris de presons a Brians

Sant Esteve Sesrovires

Mifas ajuda els afectats per un accident de trànsit a ser autònoms

GIRONA

Vint anys al servei de les famílies més vulnerables

Badalona
societat

Dignitat a les Vies presenta les seves queixes a Renfe

barcelona
Societat

Només troben llar per a un dels 45 usuaris de l’alberg que han tancat a Badalona

Badalona
Olot

Els sants tornen a la façana de Sant Esteve

Olot
societat

Pressió social per a la pacificació de l’N-2

mataró