Escapades

Tardor a la platja

Un passeig per la platja de l'espai natural dels Muntanyans, al cor de la Costa Daurada

Tot i que els boscos pintats de tardor conviden a passejar-hi, no cal oblidar el plaer de caminar vora la mar sense l'ofec d'un sol poderós, sense les intenses olors dels bronzejadors ni crits que apaguen la remor de les ones.

Aquesta ruta transcorre pels Muntanyans, un espai d'interès natural als termes municipals de Torredembarra i Creixell que conserva ecosistemes, sobretot dunes i maresmes, pràcticament perduts a la resta de costa catalana. Per això, abans de començar a passejar, cal estar atents a les normes de comportament de l'espai. Per exemple, no trepitjar les dunes i caminar sempre per les passeres, per evitar malmetre-les, tampoc s'ha de donar menjar als ànecs o als altres ocells, perquè es modifica la química de les aigües dels estanys, ni passejar-hi amb gossos, ni entrar-hi amb bicicletes...

Entre la sorra i l'aigua

La ruta surt de Cal Bofill (1), i cal caminar vora la mar en direcció a Barcelona. A l'esquerra queda el Club Marítim i tot seguit, el revolt del pont que porta cap a l'antic barri de Clarà, on comença la zona de dunes. Endavant, en la mateixa direcció, es veu un tronc de senyalització, cal endinsar-se en direcció a la via del tren i s'arriba a un pontet que separa l'estany del Sol (15), a mà esquerra, i l'estany de Clarà (16), a mà dreta. Entre aquests estanys i les dunes es pot observar l'ecosistema entremig de les jonqueres. Tot seguit, cal retornar a la platja i seguir en direcció a Barcelona. A uns 165 metres, un altre tronc indica un nou accés. S'hi arriba caminant de manera perpendicular a la via del tren. A mà esquerra hi ha unes dunes de poca alçada i a mà dreta unes de més grans. Ara cal tornar a vora mar i continuar caminant, com abans, en direcció nord. A uns 700 m a mà esquerra, es poden veure uns pins anomenats popularment de Cal Valent o de Creixell, (19) tot i que són al terme municipal de Torredembarra. Just al davant dels pins s'observen dunes amb diversos graus d'erosió natural i artificial. Despullades, acaben mostrant les arrels fixadores d'aquests magatzems de sorra. Cada cop que hi ha un temporal de mar, en lloc d'endur-se la sorra de la platja, s'endú la de les dunes. De nou, cal seguir caminant fins a l'alçada d'un tronc senyalitzador, que porta fins a l'estany del Saler per una passera (17). Allí s'hi poden observar ocells aquàtics de diverses espècies com ara les polles d'aigua (Gallinula chloropus), les fotges (Fulica atra) i fins i tot algun flamenc (Phoenicopterus ruber). Des d'aquest punt es torna pel costat de la mar fins davant de Cal Bofill en un passeig que permet, especialment a l'hivern, estar a l'aguait d'ocells marins com gavines i gavians (Larus sp.) de diferents menes, baldrigues (Puffinus sp.), corbs marins (Phalacrocorax sp.) i fins i tot xatracs (Sterna sp.) i mascarells (Sula bassana) fent picats espectaculars sobre l'aigua.

FITXA TÈCNICA

Per arribar-hi. A Torredembarra s'hi pot arribar per la carretera N-340, l'autopista A-7 (sortida 32) i en tren, ja que el poble té estació de Renfe.
Distància de la ruta 5, 3 km.
Temps previst 1 hora i 45 minuts.
Patronat Municipal de Turisme. Passeig Rafael Campalans, 10 Tel. 977 644 580 www.turismetorredembarra.cat
Cal Bofill, Centre d'Activitats Mediambientals Pg. Colom, 50. Baix a Mar Tel. 977 641 672


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
crònica

Els primers batecs de Temps de Flors

Girona
PLATJA D’ARO

Retiren una terrassa del passeig marítim per impagaments

PLATJA D’ARO

Malvivint de nou al ras

Badalona

Una comunitat universitària a Girona

gastronomia

Setze dies per assaborir l’arròs mariner de Tarragona

Tarragona
SALUT

Alerten de llaminadures amb un component del cànnabis

BARCELONA

L’Ajuntament de Mataró ha d’indemnitzar amb 49.000 euros una extreballadora

mataró
URBANISME

Roquetes vol quedar exclosa de la zona inundable per poder construir

ROQUETES

Denuncien una “sobreocupació crònica” del centre d’acollida de la Misericòrdia

girona