Reportatge

Licor envoltat d'època

La Fira de la Ratafia de Besalú és un espai idoni per descobrir el patrimoni i la història d'un dels pobles més fascinants de la Catalunya medieval

Una bona opció per a aquests dies de festa és arribar-se fins a Besalú per descobrir un esplèndid conjunt monumental mentre es passeja per una de les fires més populars del municipi, la de la Ratafia, que se celebra el 4 i el 5 de desembre. I és que és difícil trobar una població amb tant de patrimoni per metre quadrat. Per això, està considerada com una de les viles més fascinants de la Catalunya medieval, tant per la seva monumentalitat com per la singularitat d'alguns dels edificis que conserva.

Molts visitants coneixen Besalú pel seu Pont Vell, símbol de la vila. Es va fundar al segle XI i s'ha anat reconstruint al llarg del temps. Presenta set arcades i es caracteritza per la seva forma angular deguda a l'assentament dels pilars sobre pedres naturals del riu. Fa 105 metres de llargada i 30 d'altura incloent-hi la torre de defensa i és un bon punt d'inici per conèixer la població i accedir a la part vella. A l'hora de visitar l'interior cal tenir en compte dos temes principals, el call –format per les restes de la sinagoga, el miqvé i el portal dels Jueus– i el nucli del monestir de Sant Pere, juntament amb l'hospital de Sant Julià i la Cúria Reial. Es pot fer un recorregut ordenat per la vila mentre es passeja pels carrers i places, que mantenen un fort sabor medieval, conèixer i visitar els edicions romànics tot llegint la senyalització específica de patrimoni. Si es vol, es pot complementar la ruta amb una visita a l'església parroquial de Sant Vicenç, les ruïnes de Santa Maria de Besalú i les del castell comtal –per veure aquestes dues últimes cal concertar una visita a l'Oficina de Turisme.

No es pot marxar de Besalú sense haver-ne tastat el licor estel·lar, la ratafia, una gran tradició a la població que ve de temps remots, probablement arran de les begudes que feien els monjos del monestir a l'edat mitjana. La fira d'aquests dies ofereix l'oportunitat de degustar ratafies de tot Catalunya a la plaça Llibertat, a més de comprar productes artesans de tota classe al Prat de Sant Pere. Recomanem el Concurs de Ratafia, amb una vintena de participants del poble, en el qual s'elegeix la millor ratafia, que serà la que es vendrà l'any següent. Diumenge cap al migdia, aneu a la plaça de la Llibertat i no us perdeu el tast del jurat, la consegüent selecció de les finalistes i la tria de la ratafia guanyadora. Allà mateix podreu comprar i tastar el licor que va guanyar la competició de l'any passat –la de Francesca Sarola–. El programa festiu es completa amb actuacions musicals, sardanes i la presentació del llibre de Martí Gironell L'Arqueòleg (De Montserrat a Terra Santa perseguint un somni). Si es té gana, una bona opció és menjar en algun restaurant de la Besalú Gastronòmica, ja que ofereixen a la seva carta plats cuinats amb ratafia.

FITXA DE LA RUTA

Per arribar-hi. Es pot arribar a Besalú des de la C-66, l'A-26 o l'N-260.
Aparcament. Hi ha un gran aparcament a l'entrada de Besalú, al costat del famós Pont Vell, un bon accés a la vila vella.
Oficina de Turisme. Plaça de la Llibertat, 1. Tel. 972 59 12 40 Horari d'hivern: de dilluns a dissabte, obert de 10 a 14.00 h i de 16 a 19.00 h. Diumenge, obert de 10 a 14.00 h. www.besalu.cat
Visites guiades. S'ofereixen diferents visites guiades (al miqvé o banys jueus; a les esglésies de Sant Pere i Sant Vicenç, a Sant Vicenç + audiovisual, a la casa Cornella + molí) que surten de l'oficina de turisme i inclouen audiovisual històric de Besalú.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
crònica

Els primers batecs de Temps de Flors

Girona
PLATJA D’ARO

Retiren una terrassa del passeig marítim per impagaments

PLATJA D’ARO

Malvivint de nou al ras

Badalona

Una comunitat universitària a Girona

gastronomia

Setze dies per assaborir l’arròs mariner de Tarragona

Tarragona
SALUT

Alerten de llaminadures amb un component del cànnabis

BARCELONA

L’Ajuntament de Mataró ha d’indemnitzar amb 49.000 euros una extreballadora

mataró
URBANISME

Roquetes vol quedar exclosa de la zona inundable per poder construir

ROQUETES

Denuncien una “sobreocupació crònica” del centre d’acollida de la Misericòrdia

girona