Reportatge

A trepitjar raïms!

La Festa de la Verema de l'Espluga de Francolí marca l'inici de la campanya de collita a la Conca de Barberà

L'Espluga de Francolí trepitja els primers gotims de raïm en el marc de la 41a edició de la Festa de la Verema, una celebració molt arrelada a la Conca de Barberà en què la gran protagonista és la pagesia. Durant aquest cap de setmana, doncs, la plaça del Casal ofereix una gran mostra de vins i productes del camp on es poden degustar vins i caves i tastar dolços i embotits de cellers, cooperatives i artesans de la comarca i comarques veïnes. La inauguració de la fira serà demà dissabte, a les 7 de la tarda, a càrrec de les autoritats, que recorreran la trentena d'estands que participen a la celebració d'enguany, que continua amb l'objectiu de “donar a conèixer els vins i caves de la DO Conca Barberà, promocionar els cellers i aconseguir que la cultura del vi s'estengui cada vegada a més persones”, segons paraules del president de la DO Conca, Carles Andreu.

Un dels actes més esperats és l'obtenció del primer most de la collita 2011, la piada, una trepitjada de raïm al ritme dels grallers de l'Espluga. Tampoc es pot perdre el tast dels vins guanyadors del XXI Concurs de Vins i Caves de la Conca de Barberà a càrrec del sommelier Sergi Montalà i Ballester. Novetats d'aquest any són la cursa de portadores i el Vins & Twitts, que combina l'afició pel vi amb les noves tecnologies. Es tracta d'un tast de vins comentat i guiat per l'enòleg Martí Magriñà que es farà també a través de Twitter, on els participants podran comentar les sensacions que els hi provoquen els vins i compartir les opinions amb la resta d'usuaris.

A banda de vinyes, l'Espluga també és terra de museus. Es pot complementar els actes de la Festa de la Verema amb una visita als quatre museus de la localitat, on, entre altres, i si es vol seguir amb la temàtica vinícola, es pot veure una destil·lació d'aiguardent en directe –Fassina Balanyà– o gaudir d'un dels cellers modernistes més importants de la comarca –Museu del Vi.

L'Espluga és un poble petit, així que el recorregut entre els diferents museus es pot fer perfectament a peu. Una opció, i si se surt del Casal, lloc on es fa la Festa de la Verema, és seguir la carretera de Montblanc fins arribar al nou Museu de la Vida Rural, vint anys després de la seva inauguració modernitzat i ampliat per la Fundació Lluís Carulla. Comprèn totes les característiques de la vida tradicional a les viles i pobles de Catalunya, fent especial esment a la pagesia. Al mateix carrer es troba el Museu Fassina Balanyà, una antiga fàbrica d'aiguardent restaurada i condicionada perquè el visitant conegui el procés industrial que seguia la brisa (rapa, pinyol i pellofa de raïm) per obtenir aiguardent i altres derivats. El Museu del Vi és una altra parada obligada. Per arribar-hi caldrà agafar l'avinguda de Catalunya i desviar-se pel passeig Josep Maria Rendé Ventosa fins a veure el Celler Cooperatiu de l'Espluga, on es troba aquest museu. Es tracta d'un celler d'estil modernista, creat l'any 1913 per l'arquitecte Pere Domènech i Roure. Explica el procés d'elaboració del vi, la seva història, les feines del pagès i les varietats de raïm de la comarca. A més, disposa d'una agrobotiga per comprar els vins que elabora i oli DO Siurana. La visita als museus locals es pot acabar a les coves de l'Espluga, una de les més llargues del món formada en conglomerats, on, a dins, es troba un museu dedicat al món de la prehistòria, la formació geològica i el descobriment de la cova. La visita a les coves és guiada i dura una hora aproximadament. També hi ha la possibilitat de fer un recorregut per l'interior del riu subterrani amb vestit de neoprè i llum de carbur.

PER ARRIBAR-HI

Per carretera s'hi arriba per l'N-240 Tarragona-Sant Sebastià; la C-240 Salou-Montblanc; i l'autopista AP-2, sortida 9. Un cop a l'Espluga caldrà arribar fins a la plaça Montserrat Canals. Al davant, al Casal, s'hi fa la festa.

DADES D'INTERÈS

Coves de l'Espluga. Horaris: de dimarts a diumenge, de 10.30 h a 13.30 h i de 16 a 18.00 h. Juliol i agost, cada dia de 10.30 h a 13.30 h i de 16 a 19.00 h. Contacte: 977 871 220 www.covesdelespluga.info
Museu Fassina Balanyà. Horaris: de dimarts a dissabte, de 10.30 a 13.30 h i de 16 a 18.00 h. Diumenges i festius, de 10.30 a 13.30 h. Contacte: 977 87 12 20 www.fassinabalanya.cat
Museu de la vida Rural. Horaris: de dimarts a dissabte, de 10.30 a 14.00 h i de 16 a 18.30 h. Diumenges i festius, de 10.30 a 14.00 h. Contacte: 977 87 05 76 www.museuvidarural.cat
Museu del Vi. Horaris: de dilluns a divendres, de 9 a 13.00 h i de 15.30 h a 18.00 h. Dissabtes i festius de 10 a 13.30 h. Contacte: 977 871 220 www.esplugaturisme.cat


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Estats Units

Mor el pacient que va rebre un ronyó de porc modificat genèticament

Barcelona
SANT FELIU DE GUÍXOLS

Nova edició de Guíxols Flors amb molta participació

SANT FELIU DE GUÍXOLS
GIRONA

Els castells, protagonistes del primer diumenge de Temps de Flors

GIRONA
SERVEIS

Balaguer instal·la un sistema innovador per detectar fuites d’aigua a la xarxa

BALAGUER

Estabilitzat l’incendi forestal

BATEA
societat

Col·lapse general a Rodalies que es pot allargar a demà dilluns

barcelona
Sonia Giménez
PRESIDENTA DE L’OBSERVATORI DE L’AIGUA DE TERRASSA (OAT)

“En la gestió de l’aigua cal valentia i requereix consens”

TERRASSA
Olot

El Cornamusam aposta per la programació de quilòmetre zero

Olot
Educació

L’Ajuntament de Badalona treu els estudis universitaris del Carme per posar-hi oficines

Badalona